

megtekintve: 40 908 alkalommal
elkészítve: 235 alkalommal megfőztem én is
Először készítünk egy kovászt: 1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, teszünk hozzá 1 tk cukrot, 5 dkg lisztet, és villával csomómentesre keverjük. Hagyjuk felfutni.
A lisztbe vegyítjük a cukrot és a sót, majd a megkelt kovásszal, a langyos vajjal meg a maradék tejjel finom, fényes tésztát dagasztunk. Letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük.
Finoman átgyúrjuk, majd kilapítjuk, és 8-10 egyforma darabra vágjuk.
A tésztadarabokat egyenként kétarasznyi rúddá kisodorjuk, kettévágjuk, és briósfonással megfonjuk. A briósokat deszkán letakarva pihentetjük fél órát. Közben előmelegítjük a sütőt, aminek az aljába egy kis edénybe vizet teszünk. Ha a sütő bemelegedett, a tésztácskákat kivajazott tepsire rakjuk, tetejüket felvert tojással megkenjük, ha szeretjük, kristálycukorral megszórjuk, és szép pirosra sütjük. 180 fok
sütési idő: 40 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Foszlós, puha, egy pohár kakaó mellé kitűnő !
45 dkg finomliszt
2 dkg élesztő + 1 tk cukor
2 ek cukor
1 csapott tk só
2,7 dl tej
4 dkg olvasztott vaj
1 tojás a kenéshez