megtekintve: 8 013 alkalommal
elkészítve: 175 alkalommal megfőztem én is
A grillázshoz egy serpenyőbe tegyük a cukrot és a diót, majd kezdjük el felmelegíteni. Amikor a cukor már kezd olvadni, mérsékeljük a hőfokot, és kezdjük el folyamatosan kevergetni, nehogy megégjen a cukros-dió.
Addig keverjük, karamellizáljuk, míg a felolvadt cukor teljesen bevonja a diót, és szép világos barna színt kap
Ezután vegyük le a tűzről, majd egy olajjal vékonyan megkent fém tálcára, vagy egy nagy vágódeszkára öntsük rá a forró diós-karamellt, kissé terítsük el, és hűtsük ki egészen. (Akinek van kéznél márványlap az arra öntse rá, és hűtse ki)
Amikorra teljesen kihűl megkeményedik a grillázs. Ekkor tördeljük kisebb darabokra, majd a diódarálón daráljuk le.
A ledarált grillázst száraz helyen 2-3 napig tárolhatjuk, ha rögtön nem használjuk fel. (pár nap után kissé megereszkedik, és kezd összeállni, így már ne tegyük bele a krémbe, mert csomós lesz)
A tojások fehérjét verjük fel kemény habbá a kristálycukorral, majd tegyük félre.
A tojások sárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral, és egy evőkanál forró vízzel keverjük habosra.
Amikor már jó habos, akkor adjuk hozzá a keményre felvert habot, majd szitáljuk rá a sütőporos lisztet, és a pudingport.
Ezután fakanállal óvatosan keverjük össze, majd egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe egyenletesen elsimítsuk el a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőben, majd közepes lángon, kb. 15 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)
Egy sütőpapírt szórjunk meg porcukorral, majd a megsült piskótát borítsuk rá, óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd tekerjük fel, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a tojássárgáját a porcukorral, gőzfürdő fölött állandó keverés mellett főzzük sűrűre, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejet a pudingporral keverjük simára és szintén főzzük sűrűre, majd teljesen hűtsük ki.
Amikor a cukros-tojás már kihűlt, adjuk hozzá a vajat, és keverjük habosra.
Ezután adjuk hozzá a szintén kihűlt pudingot, és így is jól keverjük ki.
Az elkészült krémet osszuk el kétfelé, majd az egyik feléhez adjuk hozzá a kakaót, keverjük simára, majd tegyük félre.
A maradék krémbe ízlés szerinti szerint tegyünk pár kanál grillázst, és szintén keverjük össze.
A grillázs készítését itt már leírtam részletesen!!!
Végül a piskótát tekerjük ki a sütőpapírból és a grillázs krémmel egyenletesen kenjük meg, majd óvatosan tekerjük fel.
Ezután kívülről vonjuk be a kakaós krémmel. Nem kell elsimítani, így a fa törzsére emlékeztet a krém.
Ezután tegyük pár órára, vagy egész éjszakára, hűvös helyre, így jól összeérnek az ízek, és a szeletelni is könnyebb lesz.
sütési idő: 15 min
hőfok: 160 °C
sütési mód: légkeverés
Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Hűvös helyen pár napig tárolhatjuk.
Hozzávalók a diós grillázshoz:
10 dkg kristálycukor
10-15 dkg dió
Piskóta hozzávalói:
4 db tojás (nagy)
5 dkg porcukor
1/2 ek kristálycukor
5 dkg liszt
1 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
1 ek forró víz
1/2 cs sütőpor
Krém hozzávalói:
6 db tojássárgája
25 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
25 dkg vaj
1 cs vaníliás pudingpor
2 dl tej
2 ek kakaó
pár ek grillázs (ízlés szerint)