Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Sós húsvéti kalács recept

A recept értékelése: 5,0 pont
  • 120+ min
  • könnyû
  • közepesen olcsó

megtekintve: 4 677 alkalommal

elkészítve: 104 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Kard Éva

Elkészítése

A bacont kockázzuk fel apróra, majd egy serpenyőbe olvasszuk fel a margarint és adjuk hozzá. Ezután állandó kevergetés mellett, süssük szép pirosra. Végül szedjük ki a zsiradékból, majd hűtsük ki.

A kétféle lisztet keverjük össze, majd keverjük hozzá a kihűlt bacont, és a sót.

A tojásokat üssük bele egy tálba, majd villával kicsit verjük fel. Ezután keverjük hozzá a bacon sütésénél visszamaradt, kihűlt zsiradékot, és a langyos vizet.

A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a tojásos keveréket, majd kanalazzuk rá a lisztes-baconos keveréket. Ezután a liszt tetejére szórjuk rá a cukrot, majd morzsoljuk rá az élesztőt.
Indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát.
Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát!!!!

A megdagasztott tésztát ezután tegyük egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük egy óra alatt a duplájára.
Közben készítsük el a tölteléket.


A tojásokat főzzük keményre, majd vágjuk össze apróra.

Ezután keverjük össze a tejföllel, a mustárral, a kukoricaliszttel, ízlés szerint sóval, a szerecsendióval, és az őrölt fehér borssal.


A megkelt tésztát nyújtsuk ki kb. 1 cm vastag téglalappá, majd egyenletesen kenjük rá a tojásos tölteléket.
Ezután tekerjük fel szorosan. (úgy tekerjük fel mint a bejglit)

Egy 26 cm-es tortaformát zsírozzunk és lisztezzünk ki, majd a feltekert tésztát óvatosan helyezzük bele. (én a forma közepébe tettem egy fóliába csomagolt poharat, hogy koszorú formát kapjak)

Ezután több helyen böködjük meg a tésztát, hogy sütés közben a gőz eltudjon távozni.

Végül kenjük le felvert egész tojással, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig.

Melegítsük elő a sütőt, majd közepes hőmérsékleten süssük a kalácsot 45-50 percig, tűpróbáig.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

sütési idő: 50 min
hőfok: 170 °C
sütési mód: légkeverés

Személyes jó tanács

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd kínáljuk a húsvéti sonka mellé.

Hozzávalók

Tészta hozzávalói:

15 dkg bacon
8 dkg Vénusz margarin
40 dkg sima liszt
10 dkg rétes liszt
3 dkg élesztő
2,5 dl langyos víz
1 tk cukor
2 tk só
2 db tojás + 1 a lekenéshez

Töltelék hozzávalói:


6-8 db tojás
2-3 ek tejföl
2 ek kukoricaliszt

őrölt fehér bors
szerecsendió
2 tk dijoni mustár

Kövess minket a Facebookon is!