megtekintve: 14 626 alkalommal
elkészítve: 271 alkalommal megfőztem én is
A citromot megmossuk, egy fél citrom héját lereszeljük, a citrom levét kifacsarjuk. Az epret óvatosan leöblítjük, és kockákra vágjuk.
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a sárgáját, végül a sütőporral elkevert lisztet.
A masszát sütőpapírral bélelt kb. 30x30 cm-es tepsibe simítjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. (Ne süssük túl, mert akkor nem lehet szépen tekerni.)
A tejet felforraljuk, a lisztet kevés hideg tejjel jól eldolgozzuk, és a forrásban levő tejhez keverjük. Ha kihűlt, hozzátesszük a citromlét, a citromhéját.
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, a tejhez adjuk, végül hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. Egy-két órán át hűtjük.
Amikor a krém jól kihűlt, a piskótatekercset tiszta konyharuhára fektetjük. Megkenjük a citromkrémmel, tetejére szórjuk a kockára vágott eperszemeket, majd feltekerjük. Tálcára tesszük, és 4-5 órán át tovább hűtjük.
Tálalás előtt meghintjük porcukorral, tálaláskor felszeleteljük, és eperszemekkel kínáljuk.
sütési idő: 10 min
hőfok: 180 °C
1 adag 250 kcal
A piskótához:
5 tojás
10 dkg cukor
fél csomag sütőpor
12,5 dkg liszt
A töltelékhez:
1 citrom
20 dkg eper
5 dl tej
1 csapott ek. liszt
2 tojás
15 dkg cukor
A díszítéshez eperszemek