megtekintve: 1 353 alkalommal
elkészítve: 29 alkalommal megfőztem én is
Az élesztőt felfuttatjuk, majd a hozzávalókkal rugalmas tésztát gyúrunk, a meleg vajat a végén adjuk hozzá. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a száraz anyagokat összekeverjük, a meleg tejben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját, majd a rumot, összekeverjük a száraz dióval.
A megkelt tésztát egy lisztezett abroszon kinyújtjuk kb. 50-55 cm x 35-40 cm szélességűre, megkenjük a diós töltelékkel, és az abrosz segítségével a hosszabbik oldalánál feltekerjük, mint a bejglit. Sütőpapírral bélelt formába tesszük, úgy , hogy félbehajtjuk. Ismét kelesztjük. Tetejét a maradt tojásfehérjével megkenjük, és 180 C fokos sütőben 15 percig, majd 150 C fokos sütőben további 45 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési idő: 1 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Nagyon finom, rumos diós töltelékű kalács.
26x11 cm-es formához
Hozzávalók a tésztához.,
340 gr liszt
50 gr porcukorba
1/2 teáskanál só
120 ml tej
15 gr élesztő
1 tojássárga
25 gr meleg vaj
Diós töltelék:
30 dkg darált dió
150 gr porcukor
25 gr holland kakaó
1 vaníliás cukor
2 kanál rum
50 ml meleg tej
70 gr vaj
1 tojássárga