megtekintve: 7 605 alkalommal
elkészítve: 234 alkalommal megfőztem én is
A túrót, a grízt, a tojást, csipet sót, 1 evőkanál kristálycukorral összedolgozzuk, majd hűtőben legalább 2 órát állni hagyjuk.
Közben 1 evőkanál étolajon a zsemlemorzsát megpirítjuk, majd ha félrehúztuk a lábost, akkor hozzákeverünk 1 evőkanál kristálycukrot.
Egy fazékban felforralunk vizet, majd ha forr, belerakjuk a sót és vizes kézzel, teáskanál segítségével apró gombócokat formázunk (kb. 20 db lesz belőle). Vigyázva belerakosgatjuk a forrásban lévő vízbe. Ha újra forr a víz, hagyjuk kb. 5 percig még forralni, majd kivesszük apródonként, 5 darabonként a gombócokat a vízből, lecsepegtetjük és belehempergetjük a pirított zsemlemorzsába, majd tálra rendezzük.
Tejföllel és porcukorral tálaljuk.
főzési idő: 10 min
Ha rögtön főzzük, akkor szétesik a túrógombóc, ezért érdemes legalább 2 órát állni hagyni. Ez a trükkje, hogy nem esik szét a gombóc.
25 dkg túró
3 evőkanál búzadara (gríz)
1 db tojás
2 ek kristálycukor
csipet só
10 dkg zsemlemorzsa
1 ek étolaj
1 ek porcukor
1 pohár tejföl
2 dkg só