megtekintve: 8 676 alkalommal
elkészítve: 118 alkalommal megfőztem én is
A barackokat alaposan megmossuk, kimagozzuk, a főzőedénybe rakjuk. Ráöntjük a cukrot - ha van kedvünk és időnk, állhat néhány órát a cukorral, de nem fontos.
Feltesszük főni közepes lángon, időnként kavargatjuk, mielőtt felforr, botmixerrel összezúzzuk a barackot. Aki darabosabban szereti, kevésbé pépesítse.
Miután felforrt, kisebb lángon 30-40 percig, időnként átkavarva főzzük. A habját elfőzzük.
Az üvegeket csírátlanítjuk. A tiszta üvegeket színültig merjük lekvárral.
Egy réteg celofánnal lezárjuk, majd a celofán tetején, vagyis külső felületén csipetnyi tartósítószert elkenünk, majd újabb réteg celofánt teszünk rá, és csavaros fémtetővel is lezárhatjuk.
Fejjel lefelé fordítjuk, majd bebugyoláljuk (száraz dunszt), és hagyjuk kihűlni. Aztán talpára állítva mehet végleges helyére.
főzési idő: 40 min
4 kg sárgabarack (magozás után)
1 kg cukor
1 kk nátrium-benzoát