megtekintve: 54 380 alkalommal
elkészítve: 201 alkalommal megfőztem én is
Előkészítés: A tojások sárgáját 5 kanál cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot a tejet és még 4 kanál cukorral jól elkeverjük. Az almákat vastag lyukú reszelőn lereszeljük és 1 kanál cukorral egy kissé megpároljuk. A tepsit megkenjük zsirral vagy vajjal és megszórjuk zsemlemorzsával. A zsemlékből újnyi vastagságú szeleteket vagdosunk, a mazsolát megmossuk.
Elkészítés: A zsemleszeletek felét egyenként a tojásos tejbe mártogatjuk (ne sokáig áztassuk a tejben) majd szorosan egymás mellé helyezzük a tepsi alján. A tetejét vékonyan megkenjük egy kis barack lekvárral, amit egyenletesen megszórunk darált dióval (ízlés szerinti vastagságban) erre már rászórhatjuk a mazsolát, amire a párolt almát terítjük szét. Ezt követően a maradék zsemleszeleteket a kezdéshez hasonlóan a tejbe mártogatva szorosan egymás mellé helyezzük a tetején.
A maradék tojásos tejjel egyenletesen meglocsoljuk a tetejét. Kb.180 fokon 20 percig sütjük, ezután kivesszük és kis cukorral és baracklekvárral felvert tojások fehérjét a tetejére kenjük. A tepsit visszatesszük a sütőbe és kisebb lángon tovább sütjük amíg a teteje elkezd egy kicsit barnulni.
főzési idő: 10 min
sütési idő: 40 min
hőfok: 160 °C
Próbáljuk a zsemleszeleteket ügy elhelyezni, hogy ne legyenek lyukak köztük (ha kell tépjünk belőlük darabokat).
8 db zsemle
1 l tej
5 db tojás
10 kanál cukor
2 cs. vaníliás cukor
1 marék mazsola
5 db közepes alma
darált dió
barack lekvár