megtekintve: 16 614 alkalommal
elkészítve: 246 alkalommal megfőztem én is
Csokis-vajas krém
A csokis-vajas krémhez habosra keverjük a vajat. Az étcsokit felolvasztjuk, és szoba hőmérsékletűre hűtjük, majd hozzákeverjük a vajhoz. Hozzáadjuk a kakaót is, és simára keverjük, majd a porcukor és a habtejszín felét is belekeverjük a csokis krémbe, elkeverjük, majd a maradékot is hozzákeverjük.
Tészta
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. Egy 18 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát vajjal kenjük ki. A lisztből félreteszünk 3 evőkanálnyit.
A maradék lisztet elkeverjük a sütőporral, szalalkálival és egy csipet sóval.
A puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és jól összekeverjük az egészet. Hozzákeverjük a szárazanyag és a tejföl felét, elkeverjük, majd hozzátesszük a maradékot is, és szintén jól elkeverünk mindent. Végül a lehűtött kávét és a vaníliaaromát is hozzákeverjük.
A masszát 3 egyenlő részre osztjuk. Az egyik részébe 2 ek kakaót teszünk, a másikba 1 ek kakaót és 1 ek lisztet, majd a harmadik tálba 2 ek lisztet teszünk, és külön jól elkeverjük mind.
Az első masszát a tortaformába öntjük, majd 20-30 percig sütjük, formában hagyjuk pár percet hűlni, majd rácson teljesen kihűtjük, közben elkészítjük a többi tortalapot is.
Ganache
Közben elkészítjük a ganache-t: az étcsokit és a tejszínt lassú lángon összeforraljuk, hűlni hagyjuk.
Összeállítás
A kihűlt tortalapok tetejét egyenesre vágjuk. A legvilágosabb lapra kenünk egy adag vajas krémet, elegyengetjük, rátesszük a közép sötét tortalapot, erre is krémet kenünk, majd a legsötétebb tortalapot. Az egész tortát egy vékony vajas krémmel fedjük be és hűtőbe tesszük.
A maradék vajas krémből kb. 5 evőkanálnyit habzsákba töltünk, a maradékkal szépen bevonjuk a tortát és elegyengetjük, hogy szépen fedje mindenhol a piskótákat.
A lehűlt ganache-t is habzsákba töltjük, és a torta szélét díszítjük vele, hagyjuk hogy a cseppek lefollyanak az oldalán, kicsit a peremétől befele is teszünk még rá, de nem fedjük be az egész torta tetejét.
A habzsákba töltött vajas krémmel kis kúpokat nyomunk a ganache szélére, ezzel elfedve a választóvonalat. A kúpok tetejét színes cukorral szórjuk, és tálalásig hűtőben tároljuk.
sütési idő: 30 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: légkeverés
A süteményt a KD csapat készítette, a Konyha rémei(c) sorozat keretében.
Csokis-vajas krémhez
310 g vaj
250 g étcsokoládé
3 ek cukrozatlan kakaópor
460 g porcukor
120 ml habtejszín
Tészta
170 g finomliszt
1 teáskanál sütőpor
0.5 teáskanál szalalkáli
150 g vaj
210 g cukor
2 db tojás
135 g tejföl
150 ml feketekávé
1 teáskanál vaníliaaroma
3 ek cukrozatlan kakaópor
Ganache
50 g étcsokoládé
50 ml habtejszín
2 ek színes cukorka