megtekintve: 2 965 alkalommal
elkészítve: 62 alkalommal megfőztem én is
A kelt ostoros kalács elkészítéséhez a hozzávalókat egy tálban jól bedagasztjuk, és meleg helyen 50 percig a duplájára kelesztjük. Az élesztőt elég csak belemorzsolni, nem kell felfuttatni.
Amíg pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket. Ehhez alaposan kikavarjuk a margarint vagy vajat a cukorral, majd belekeverjük a kakaóport is.
A megkelt kalácstésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk, és 2 egyforma részre osztjuk. Mindkét darabot 3-3 azonos nagyságú részre vágjuk. Ugyanezt tegyük meg a kakaós krémmel is: osszuk kettőbe, majd ezeket szintén 3-3 azonos mennyiségre.
Az első három tésztát egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a kakaós krémmel. Tekerjük fel hosszábban, hasonlóan, mint a bejglit, majd hármasfonással óvatosan fonott kalácsot készítsünk belőlük. Ismételjük meg ezt ugyanígy a tészta és a kakaós krém másik feléből is.
Az elkészült két fonott kalácsot, előzőleg vajjal kikent, vagy sütőpapírral bélelt magas falú tepsibe tegyük, a tetejüket felvert tojással kenjük meg.
Pihentessük még 10 percet, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig süssük pirosra.
Tésztához:
-60dkg liszt
-3db tojássárgája
-3 evőkanál olaj
-6dkg kristály cukor
-4dl langyos tej
-5dkg élesztő
-1 mokkáskanál só
Töltelékhez:
-25dkg margarin
-20dkg kristály cukor
-3 evőkanál kakaópor
Tetejére:
-1db tojás