Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Puncskarika recept

A recept értékelése: 4,1 pont
  • 60 min
  • könnyû
  • közepesen olcsó

megtekintve: 2 492 alkalommal

elkészítve: 54 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Kard Éva

Elkészítése

A lisztet keverjük össze a sütőporral, a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a zsírt (v. a vajat) és az ujjainkkal morzsoljuk össze.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tejfölt, és a villával kissé felvert tojás, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (egy lágyabb, de könnyen nyújtható tésztát kell kapni)

Ezután osszuk el a tésztát négy egyforma részre, majd formázzunk belőle gombócokat.

Helyezzük egy enyhén lisztezett sütőpapírra az egyik tésztagombócot, majd nyújtsuk ki vékonyra, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy gáztepsibe. (kb. 0,5 cm vékonyra nyújtsuk ki a tésztát)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 8-10 perc alatt, szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a forró tésztát, rögtön szúrjuk ki ízlés szerinti formával, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. (gyorsan dolgozzunk a forró tésztával, mert ha kihűl, nagyon törik és már nem tudjuk kiszaggatni!!!!!!)

Mindegyik tésztagombóccal így járjunk el. (Én két sütőpapírt használok a nyújtáshoz, így gyorsabban megy a sütés)

Ebből a tésztamennyiségből kb. 40 karikát tudunk kiszaggatni.


A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.

A vajat keverjük jó krémesre a porcukorral, és a vaníliás cukorral.

A kiszúrásnál visszamaradt tésztadarabokat morzsoljuk a kezünkkel össze, majd adjuk hozzá a cukros-vajas keverékhez.

Ezután adjuk hozzá a felolvasztott csokoládét, és ízlés szerint rumot, majd keverjük alaposan össze.

Az elkészült töltelékből tegyünk egy kiskanálnyit a tésztára, majd helyezzünk rá egy közepén kilyukasztott tésztát. Ezután óvatosan nyomjuk egy kicsit össze, majd helyezzük egy tálcára egymásmellé. (érdemes előző nap megtölteni, mert így a tészta kellően puha, de mégis omlós lesz, és a töltelék ízei jól összeérnek)

sütési idő: 10 min
hőfok: 170 °C
sütési mód: légkeverés

Személyes jó tanács

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a süteményt, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen több napig is tárolhatjuk.

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
18 dkg zsír (v. 20 dkg vaj)
1 cs sütőpor
2 db tojás (nagy)
1 dl tejföl

Töltelék hozzávalói:

a visszamaradt tésztadarabok
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 dkg csokoládé (60%-os)
4-5 ek rum

Kövess minket a Facebookon is!