Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Glutén és laktózmentes almás pite recept

A recept értékelése: 5,0 pont
  • 75 min
  • könnyû
  • közepesen olcsó

megtekintve: 533 alkalommal

elkészítve: 7 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Picipiros

Szavazok

Havi receptverseny

Ez a recept részt vesz a havi receptbeküldő versenyben. Szavazz rá ha tetszik





További receptek...

Elkészítése

1. A tésztához egy tálban a lisztet a sóval elkeverem, majd a kockára vágott puha margarint a liszttel apróra morzsolom.
Kanalanként hozzáadom a jeges vizet és alaposan átgyúrom.

2. A tésztát lisztezett deszkára teszem, jól átgyúrom hogy puha, sima tésztát kapjunk, majd két részre vágom úgy, hogy az egyik nagyobb darab legyen, ez lesz a pite alja. A kisebbik fele lesz a pite teteje.
Folpackba csomagolom a két tesztát és fél órára hűtőbe teszem.

3. A töltelékhez az almákat megpucolom, ujjnyi kockákra vágom. Elkeverem a reszelt citromhéjjal és a fűszermixel.

4. Egy közepes fazékban a cukrot felolvasztom, karamellizálom, majd óvatosan hozzáöntöm a vizet. Vigyázat, a gőz felcsap, biztos távból öntsük rá! Ezután addig kevergetem, amíg a cukor teljesen fel nem olvad.

5. A cukros vízhez adom a fűszeres almakockákat, majd közepes lángon, fedő alatt kb 10 perc alatt puhára főzöm.

6. Egy pite formát vékonyak kivajazok, liszttel meghintek.
A hűtőből kiveszem a nagyobbik darab tésztát, lisztezett deszkán kör alakúra nyújtom. Akkorára nyújtom, hogy a formába szépen illeszkedjen.
Ezután a tésztát a formába egyengetem, belenyomkodom, villával megszúrkálom, kilógó részeit levágom.

7. Előmelegített sütőben 160 °C-on pár perc alatt aranybarnára sütöm, majd hagyom kihűlni.

8. A tészta kisebbik felét lisztezett deszkán kinyújtom, majd vagy akkora alakúra nyújtom hogy majd a pite tetejét szépen befedje, vagy pedig tetszőleges formákat szaggatok ki belőle amivel a pite tetejét díszíthetem.
Én itt a levél minta mellett döntöttem, a maradék tésztából pedig virágokat formáztam.

9. A pitét befedem a tésztával, majd tejjel lekenem és cukorral meghintem.

10. Előmelegített sütőben 160 °C-on addig sütöm a piténket, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
Ezután hagyom teljesen kihűlni, porcukorral tálalom.

főzési idő: 15 min
sütési idő: 30 min
hőfok: 160 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Személyes jó tanács

A végeredmény egy istenien omlós és finom almás pite lesz, amiről nem lehet megmondani, hogy valóban gluténmentes.

Hozzávalók

Tészta :
300 g gluténmentes liszt (all purpose)
1 tk só
180 g margarin
8 ek jeges víz

Töltelék :
200 g alma (gála, idared vagy jonagold)
50 g cukor
1 tk reszelt citromhéj
4 ek almás sütemény fűszermix
100 ml víz

Tetejére :
2 ek laktózmentes tej
2 ek cukor

Kövess minket a Facebookon is!