megtekintve: 14 001 alkalommal
elkészítve: 213 alkalommal megfőztem én is
Az élesztőt kis cukros tejben megfuttatjuk, a liszthez adjuk, amibe belekerült a só, a vaj, a langyos víz, az olaj. Szép sima tésztává gyúrjuk, cipót formázunk belőle. Egy kiolajozott fedeles dobozba tesszük, és egy éjszakára mehet hűvös helyre. ( spajz, hűtő). Másnap sütés előtt 1-2 órával a konyhapultra tesszük, hogy ” magához” térjen. Kőr alakúra nyújtjuk, és 6 db-ra vágjuk. Kis olajjal megkenjük, kifli formára csavarjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd ismét kelesztjük.Tojással lekenjük, majd 220 C fokos- gőzös- (kis lábasban vizet teszünk a sütő aljába) sütőben szép pirosra sütjük.
sütési idő: 30 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Hosszú évek kísérlete után az első igazán puha kifli- ami nem nehéz mint a sár, még 1-2 nap múlva finom puha.
kb. 6 db-hoz. ( 2,5 dcl a bögre)
1,5 bögre kenyérliszt
1,5 ” teljes kiőrlésű liszt
1-2 teáskanál só
1 ” instant élesztő ( v. 1-2 dkg friss)
kb. 3,0-3,5 dcl langyos víz
2 kanál olaj