megtekintve: 4 378 alkalommal
elkészítve: 109 alkalommal megfőztem én is
A krumplit enyhén sós vízben főzzük meg, majd szűrjük le, krumplinyomón nyomjuk át (v. villával alaposan törjük össze) és hűtsük ki teljesen.
Az olajat, az egész tojást, és a tejet keverjük össze, majd öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután kanalazzuk rá a kihűtött, áttört krumplit, majd a sóval összekevert lisztet.
Végül szórjuk rá a cukrot, és morzsoljuk rá az élesztőt, majd indítsuk el a dagasztó programot. (én egymásután kétszer indítottam el a dagasztó programot) Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát.
Amikor végzett a dagasztóprogram tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük egy órán át.
Közben készítsük elő a tölteléket.
A sonkát vágjuk fel apróra, majd keverjük össze a reszelt sajttal, ízlés szerint sóval, őrölt borssal és a tejföllel. (a tejfölt apránként keverjük hozzá, nehogy túl folyós legyen a massza)
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki vékonyra. Ezután kenjük rá a sonkás-sajtos-tejfölös masszát, majd tekerjük fel mint a bejglit. (nem kell túl szorosra tekerni)
Ezután éles késsel vágjuk fel kb. 2 cm-es csíkokra, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig a csigákat. Végül ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem) A sütőből kivéve szedjük rácsra, és hűtsük ki a csigákat.
sütési idő: 30 min
hőfok: 170 °C
sütési mód: légkeverés
Tálalhatjuk egy leves mellé második fogásként, de reggelire vagy éppen vacsorára egy bögre teával is nagyon finom.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
20 dkg főtt krumpli
0.5 ek só
1 tk cukor
0,5 dl olaj
1 db tojás
2,5 dl tej
Töltelék hozzávalói:
20 dkg sonka (v. kolbász)
10 dkg reszelt sajt + a tetejére
3-4 ek tejföl
só
őrölt bors