

megtekintve: 9 834 alkalommal
elkészítve: 116 alkalommal megfőztem én is
Elkészítés: a tejet a cukorral langyosra melegítjük belemorzsoljuk az élesztőt felfuttatjuk.
A felfuttatott élesztős tejbe bele szitáljuk a lisztet,bele ütjük a a tojások sárgáját ,csipet sót elkezdjük összeállítani a tésztát.
Ha már összeállt a tészta akkor az olvasztott vaj olaj keverékét apránként bele dolgozzuk a tésztába.
Addig dagasztjuk amíg elkezd hólyagosodni és elválik az edényfalától és a kezünktől.
A tészta tetejét enyhén meglisztezzük letakarjuk konyharuhával kb 30 percig meleg helyen kelesztjük.
Ha megkelt a tészta akkor nyolc felé vágjuk ,vagy kézzel tépjük. kis cipókat formázunk ,majd egyesével hosszú rudakká sodorjuk olyan hosszú legyen mint a nyújtó deszka hossza .
Majd kettős fonást készítünk belőle és a végüket összeillesztjük kicsit össze csípjük.
Tepsibe rakjuk felvert tojással megkenjük a tetejét ismét 25 percig kelesztjük.
Ha megkeltek a perecek akkor ismét lekenjük 180 c sütőbe toljuk 20- 25 percre szép pirosra sütjük.
sütési idő: 25 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
A keltésztát nagyon kik kell dolgozni és keleszteni.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl tej, 2 tojás sárgája, 1 marék cukor, csipet só, 3 dkg élesztő,10 dkg vaj, 1 teáskanál olaj,1 db egész tojás