Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Esküvői torta francia vajkrémmel Picipiros Konyhájából recept

A recept értékelése: 5,0 pont
  • 120+ min
  • nehéz
  • drága

megtekintve: 388 alkalommal

elkészítve: 8 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Picipiros

Szavazok

Havi receptverseny

Ez a recept részt vesz a havi receptbeküldő versenyben. Szavazz rá ha tetszik

További receptek...

Elkészítése

Piskóta:

1. A tojások sárgáját az átszitált porcukorral és a lime/citrom frissen facsart levével könnyedre, fehéredésig verjük.

2. A sütőporral elkevert lisztet a sárgájás habra szitáljuk,spatulával összeforgatjuk a lime/citrom reszelt héjával és a vanília aromával együtt.

3. A tojások fehérjét egy csipet sóval keményre verjük, két evőkanállal kiveszünk belőle és a sárgájás masszához keverjük. Ezután hozzáadjuk a többi fehérjét, ezt viszont már a spatulával csak finoman átforgatva tesszük, nehogy a hab "összetörjön".

4. Két részletben, bélelt kapcsos formába vagy zsíradékkal vékonyan átkent szilikon formába töltjük, majd 5-6x határozott függőleges mozdulatokkal a pulthoz csapjuk az alját, hogy a légbuborékokat kiütögethessük belőle.

5. Előmelegített sütőben 170 °C-on kb 20 perc alatt tűpróbáig sütjük, majd rácson, formájában hagyva hűlni hagyjuk. Csak akkor vesszük ki a formából, ha már langyosra hűlt. Tetejüket nagyon vékony rétegben egy éles késsel levágjuk.

6. Ezt a tésztát még kétszer elkészítjük. A következő tészta adagból még két nagy alapú piskótát, a másik adagból pedig 3 kisebbet készítünk.

Francia vajkrém:

1. A porcukrot egy keverőedényben átszitáljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzá való alapanyagot. Keverőfejet használva közepes fokozaton addig verjük, míg a krém ki nem fehéredik, állaga légies nem lesz.

Krém:

1. A krém hozzávalóit a hideg cukrászhab kivételével egy keverőedényben összeöntjük, majd habverő fejet használva közepes fokozaton elkezdjük felverni. Ezalatt lassan csorgatjuk hozzá a cukrászhabot , végül pedig addig verjük, amíg kemény habos krémet kapunk.

Összeállítás:

1. A kiválasztott tortatálcánk közepére kenünk egy teáskanálnyit a krémből, erre helyezzük rá az első nagy piskótalapot, rányomjuk, így nem fog elcsúszni. Rétegezzük és egymásra helyezzük a többi három nagy lapot is.

2. Fogunk 4 db tortatiplit és a piskótahalom tetejébe szúrunk minden égtáj felé egyet-egyet. Koccanásig a tortatálca aljáig belenyomjuk a piskótákba. Picit kintebb húzzuk a tiplit, megnézzük meddig ér a piskótában és ahhoz képest 1 cm-el beljebb levágjuk a tipli kint maradó részét. Visszanyomjuk a piskótákba. Így nem fognak kiállni a tiplijeink, a tortánk viszont stabil marad és nem fog elcsúszni.

3. Rétegezzük a kisebb piskótákat is. Tányérra tesszük. A kartonlapot pontosan a közepén kilyukasztjuk éppen annyira, hogy átmenjen rajta az 5. tortatipli. Ezután a kartont a piskóták tetejére tesszük és átszúrjuk rajta a tiplit a piskótákon át egészen az aljukig, koccanásig. Ekkor megfogjuk a tányér alját és a karton tetejét, majd egy hirtelen mozdulattal szorosan tartva átfordítjuk, hogy a kartonos része legyen alul. Átnyomjuk a tiplit úgy, hogy a tányér helyén lépjen ki a piskótából és félretesszük kicsit.

4. A nagy piskótahalmot a tortaállványra tesszük és megkenjük a francia vajkrémmel. Tortakártyával az oldalain és a tetején is szép simára, egyenletesre húzzuk a krémet. 20 percre fagyasztóba tesszük.
Ugyanígy teszünk a kisebbik részével is, díszítésig nyugodtan a fagyasztóban maradhat.

Díszítés:

1. A torta alsó részét a tortaállványra helyezzük. A fagyasztásnak hála ha találunk kiálló vajkrém részeket, akkor azokat most egy éles késsel finoman, könnyedén eltávolíthatjuk.

2. A púderecsetet jól megmártjuk az arany színű ételcsillámban és alulról felfelé haladva egy-egy hosszat húzunk sorozatban egymás mellé a csillámmal, körbe a torta körül, jó magasra.

3. Ráhelyezzük a felső tortarészt is pontosan az alsó tortarész középpontjára, majd ha már rátettük, a kiálló tortatiplit jó mélyen belenyomjuk.

4. A stencilt szorosan tartva felhelyezzük a felső tortarészhez, bemérjük az oldalán hogy melyik felét szeretnénk az elülső résznek és a pumpás ételcsillámmal jól átfújjuk a mintázatot. Gyorsnak kell lennünk, mert ha addig felenged a vajkrém, ragacsos nyomot hagy a stencil! Nagyon óvatosan lehúzzuk a stencilt róla. Ezután ugyanígy mintázzuk a hátsó részét is, végül pedig az oldala felső negyedét körbefújjuk ételcsillámmal.

5. Fogjuk a díszítő szalagot és a felső tortarész aljához helyezzük, a bal szélső oldalához. A szalag kezdőpontjába beleszúrunk egy fogpiszkálót, majd körbetekerjük a felsőrészt, a felesleget elvágjuk és pici vajkrémet a belső felébe rejtve összeragasztjuk a szalagunk végeit.
Ugyanígy járunk el a torta alsó részénél is, ott a jobb oldalán legyen a végek találkozása.

6. Felhelyezzük a torta tetejére a figurát, két oldalukra egy-egy cukorvirágot helyezünk.

7. A rózsák fejét levágjuk úgy, hogy egy ujjpercnyi szár rajtuk maradjon. Szorosan vékonyan alufóliába csavarjuk a fejek szár részét és beleszúrunk egy fogpiszkálót. Egyik rózsánkat oda szúrjuk be, ahol az alsó rész szalagjai találkoznak, a másik kettőt pedig oda, ahol az felső rész szalagjának végei. Néhány rózsalevelet is beszúrhatunk melléjük a fentebbi tecnikával.

Fogyasztásig a tortánkat hűtőben tároljuk.
Ne tegyük ki magas hőnek és felülről kezdjük el a szeletelését! :)

sütési idő: 20 min
hőfok: 170 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Hozzávalók

*Kedves olvasó! Az itt leírt tészta adag 2 db nagy vagy pedig 3 db kicsi, kör alakú piskóta elkészítéséhez elegendő. Ehhez a tortához ezt a tésztát 3x kell elkészíteni. Azért írom csak az alap adagot, hogy ne egyszerre készítsük el a 3 adagnyi tésztát, mert máskülönben nem lesz megfelelő a piskóta állaga!* Jó sütést kívánok! :)

Piskótához:
- 25 dkg porcukor
- 20 dkg liszt
- 7 db tojás
- 2 db kisebb lime vagy citrom
- 1 kk vanília aroma
- 1/2 csomag sütőpor
- csipet só

Krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 2 rúd vanília kikapart magja
- egy marék ribizli
- 1 cs Bourbon vaníliás cukor
- 1 db lime facsart leve
- 1 db lime reszelt héja
- 1 tk vanília aroma
- 50 g porcukor
- 300 ml cukrászhab

Francia vajkrémhez:
- 500 g porcukor
- 150 g kissé olvadt margarin
- 60 ml tej
- 1 ek zsíradékban oldódó fehér ételfesték

Díszítéshez:
- rosegold pumpás ételcsillám
- 1 tégely arany színű ételcsillám
- 2 fej cukorvirág őszirózsa
- 3 fej friss fehér rózsa, száras
- házaspár figura

Szükséges eszközök:
- konyhai robotgép
- forgatható tortaállvány
- sima élű tortakártya
- barokk mintás tortastencil
- 5 db tortatipli
- kisebbik tortaformával megegyező nagyságú, tiszta kartonlap
- két ujjnyi széles és 2 méter hosszú arany színű dekor szalag
- egy csomag fogpiszkáló
- púderecset
- alufólia

Kövess minket a Facebookon is!