Marlenka háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Narancsmázas-fűszeres csülök krumplival recept

A recept értékelése: 4,3 pont
  • 120+ min
  • könnyû
  • közepesen olcsó

megtekintve: 1 498 alkalommal

elkészítve: 25 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Kard Éva

Elkészítése

A kicsontozott csülköt alaposan dörzsöljük be a sóval, majd a húsos felét szórjuk meg az ételízesítővel, ízlés szerint őrölt színes borssal, és a szárított kakukkfűvel, majd hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek jól átjárják. (akár egész éjszakára a hűtőben pihentethetjük a csülköt)

Egy tepsit kenjünk ki vastagon sertészsírral, majd fektessük bele az előzőleg befűszerezett csülköt a húsos felével felfelé, majd öntsük alá a bort, és tegyük köré a friss kakukkfűágakat.

A mézhez reszeljük hozzá a narancshéjat, adjuk hozzá a kifacsart narancslevet, majd keverjük alaposan össze.

Ezután csorgassuk rá a csülökre a mézes narancsos keveréket úgy, hogy lehetőleg mindenhova jusson belőle, majd alufóliával fedjük le a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 2,5 óra alatt pároljuk puhára. (Én légkeverésnél 160 fokon, 2,5 órán át pároltam)

Amikor a csülök puhára párolódott, vegyük le a fóliát, fordítsuk át a húst, hogy a bőrös fele legyen felül, majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük a bőrt szép pirosra.

Ezután fordítsuk vissza a húst, hogy a húsos fele legyen felül, és szintén süssük szép pirosra, majd vegyük ki a zsiradékból, és tálalásig tartsuk melegen.

A krumplit pucoljuk meg, vékonyan szeleteljük fel, majd szórjuk meg 1-2 tk sóval, és forgassuk alaposan össze.

Ezután tegyük bele a csülök sütésénél visszamaradt zsírba, forgassuk össze, majd tegyük be a meleg sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük kb. egy óra alatt szép pirosra. (sütés közben egyszer óvatosan keverjük át, vigyázva, hogy a krumpli ne nagyon törjön)

sütési idő: 127 min
hőfok: 160 °C
sütési mód: légkeverés

Személyes jó tanács

Tálalás előtt ízlés szerint daraboljuk fel a csülköt, helyezzük tányérra, kanalazzuk mellé a sült krumplit, majd ízlés szerinti salátával, savanyúsággal kínáljuk.

Hozzávalók

1 nagyobb sertéscsülök
1 nagy narancs
3 ek méz

őrölt színes bors
2 tk ételízesítő
2 tk szárított kakukkfű
3-4 friss kakukkfűág
2 dl fehérbor
4-5 ek sertészsír
1 kg krumpli

Kövess minket a Facebookon is!