megtekintve: 13 873 alkalommal
elkészítve: 78 alkalommal megfőztem én is
1. A marhahúst alaposan sózzuk, borsozzuk, tepsibe tesszük és egy kevés zsírt alá rakva sütőben 230 fokon, kb 30 percig sütjük. Ha kész, kicsit hagyjuk hűlni.
2. Az apróra vágott hagymát sok zsírban, alacsony hőfokon dinszteljük kb 15 percet, ekkor hozzáadjuk a pirospaprikát, egy merőkanál alaplevet, egy merőkanál vizet majd a paprikát és paradicsomot negyedekbe vágva, a zellerszárat és az aprított fokhagymát.
3. A húst kicsontozzuk, nagyobb kockákra vágjuk és a pörköltalapra dobjuk. Pár percig pirítjuk, majd a csontot is hozzáadjuk. Felöntjük alaplével és vízzel, sózzuk, borsozzuk, köménnyel ízesítjük.
Három órán át főzzük.
4. Az utolsó egy órában mehet bele a krumpli, répa, zeller és a zeller zöld.
5. A csipetke hozzávalóit összegyúrjuk, apróra csipkedjük és a levesbe beborítjuk, miután a zöldségek megpuhultak.
Ha feljöttek a csipetkék a leves felszínére, a leves elkészült.
főzési idő: 3 min
sütési idő: 30 min
hőfok: 230 °C
Leveshez:
- 1 kg csontos marhalábszár
- 3 fej vöröshagyma
- 3 l víz
- 1 db zellerszár
- 1 fej paradicsom
- 1 db kápia paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk. őrölt kömény
- 3 db közepes krumpli
- 1 kis zeller gumó
- 1 szál zeller zöldje
- 3 szál sárgarépa
- só, bors ízlés szerint
Csipetkéhez:
- 100 g liszt
- 1 db tojás
- egy csipet só