Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Almás-fahéjas dióval töltött fánk recept

A recept értékelése: 3,4 pont
  • 120 min
  • könnyû
  • közepesen olcsó

megtekintve: 1 756 alkalommal

elkészítve: 40 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Kard Éva

Elkészítése

Az élesztőt langyos, cukros tejben futtassuk fel. (1 tk cukor elég hozzá)
A maradék cukorhoz adjuk hozzá a tojássárgát, az olvasztott vajat, majd keverjük simára,és öntsük bele a keverőtálba.
Ezután öntsük, keverjük hozzá a felfuttatott élesztőt, a rumot, kanalazzuk rá a csipet sóval összekevert lisztet, majd robotgéppel dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
Ezután tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára a tésztát.
Közben készítsük elő a tölteléket.

Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd vágjuk fel apróra.
Egy serpenyőbe állandó keverés mellett, olvasszuk fel a barna cukrot, majd adjuk hozzá a feldarabolt almát, szórjuk meg ízlés szerint őrölt fahéjjal, facsarjuk rá a citromlevelet, majd öntsük rá a vizet, és pároljuk roppanósra.
Ezután alaposan csepegtessük le, és hűtsük ki egészen.
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki vékonyra.
Ezután a kinyújtott tésztának a felénél valamivel kisebb részén egy 6 cm-es szaggatóval jelöljük ki a fánkok helyét. (vigyázzunk nehogy egészen átszúrjuk a tésztát!!!!)
Ezután minden kör közepére tegyünk egy mokkás kanálnyi csipet őrölt fahéjjal összekevert darált diót, majd arra pár darab karamellízált almát.
Ezután az üresen maradt tésztát hajtsuk rá a megtöltött tésztára, és közvetlen a töltelek mellett alaposan nyomkodjuk le, nehogy sütés közben szétnyíljon a tészta.
Amikor alaposan lenyomkodtuk a tésztát, szaggassuk ki a fánkokat. (a visszamaradt tésztát gyúrjuk össze, és szintén töltsük meg, de kisüthetjük töltelék nélkül is)
Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd szoba-hőmérsékleten kelesszük 20 percig a megtöltött tésztát.
Egy serpenyőbe hevítsünk kb. 5 dl olajat, majd amikor már elég forró, óvatosan helyezzük bele a fánkokat, takarjuk le egy fedővel, majd mérsékeljük a hőfokot és süssük az alsó felét szép pirosra. (én üveg fedővel takarom le, így látom mikor kell megfordítani)
Amikor már szép pirosra sült az alsó fele, fordítsuk át a fánkokat, és fedő nélkül süssük tovább, majd szedjük ki papírtörtlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.

Személyes jó tanács

Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral, majd ízlés szerint lekvárral kínáljuk.

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához (kb.15 db fánkhoz):
25 dkg liszt
1,5 dl tej
2,5 dkg porcukor
1,5 dkg élesztő
2 db tojássárgája
csipet só
2 dkg olvasztott vaj
0,5 dl rum

Hozzávalók a töltelékhez:
1 db alma (nagy)
2 ek barna cukor
0,5 dl víz
1/2 citrom leve
2-3 ek darált dió
1 kk fahéj

Kövess minket a Facebookon is!