

megtekintve: 11 295 alkalommal
elkészítve: 114 alkalommal megfőztem én is
Elkészítés:
A gyömbért szeleteljük fel vékonyan, vagy reszeljük le. Ha nem bio a gyömbér, kapargassuk le a héját. Ha nem bio citromot használunk, vágjuk le a héját, majd szeleteljük fel minél apróbb darabokra.
Egy befőttes üvegbe - a fotón fél literes üveg van - tegyük bele a felszeletelt vagy reszelt gyömbért, tegyük rá a feldarabolt citromot, majd csurgassunk rá mézet. Ne tegyük teljesen tele az üveget.
Tekerjük rá a tetejét, majd hűvös helyen hagyjuk állni két-három napig, de naponta legalább egy-két alkalommal rázogassuk össze jó alaposan.
Levet fog engedni, a méz kivonja a hatóanyagokat a gyömbérből, illetve a citromból. Kicsit homályossá válik a mézes kivonat, ami természetes jelenség.
Két-három nap után már fogyasztható. Mindenképpen hűtőszekrényben tároljuk. Csak műanyag kanállal nyúljunk az üvegbe.
Adhatjuk (nem forró) teához, vagy egyszerűen csak langyos vízhez. Kiskanállal is fogyaszthatunk naponta 2-3 teáskanálnyi mennyiséget.
Nagy népszerűségnek örvend, nem csodaszer, de megfázásos tünetek esetén nagyon hatásos lehet.
Még alábbiakra is keress rá az oldalon:
- Gyömbéres elixir
- Gyömbéres fokhagymás méz
- Gyömbéres méz
2 citrom
2 nagy friss gyömbér (kb. akkora adag legyen, mint a citrom)
kb. 40 dkg méz