Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Szilvás gyümölcskenyér recept

A recept értékelése: 3,9 pont
  • 90 min
  • könnyû
  • közepesen olcsó

megtekintve: 2 436 alkalommal

elkészítve: 51 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Kard Éva

Elkészítése

A szilvákat vágjuk félbe, a magokat távolítsuk el, majd vágjuk kisebb darabokra.

Szitáljuk bele a keverőtálba a sütőporral elkevert lisztet, a porcukrot, és a feldarabolt vajat, majd kezdjük el összekeverni. Amikor már morzsalékos, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, majd egyenként a tojásokat. Ezután addig keverjük, hogy egy sima állagú, sűrű masszát kapjunk.

A sütőformát béleljük ki sütőpapírral, majd kanalazzuk bele a tészta egyharmadát, és simítsuk el egyenletesen. Ezután szórjuk meg ízlés szerint a feldarabolt szilvával, majd kanalazzuk rá a megmaradt tészta felét. Szintén simítsuk el egyenletesen, és szórjuk meg a feldarabolt szilvával. Végül kanalazzuk rá a megmaradt tésztát, majd simítsuk el egyenletesen, hogy a gyümölcsöt teljesen befedje.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon kb. 60 perc alatt süssük szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 160 fokon 55 percig sütöttem, és amikor kezdett szépen barnulni, lefedtem egy sütőpapírral, nehogy a teteje megégjen)

A megmaradt feldarabolt szilvát keverjük össze a citromlével, és a kristálycukorral, majd kanalazzuk a sütőből kivett, megsült tészta tetejére. Ezután tegyük vissza még pár percre a meleg sütőbe, hogy egy kicsit rákaramellizálódjon a cukor és a gyümölcs.

sütési idő: 60 min
hőfok: 160 °C
sütési mód: légkeverés

Személyes jó tanács

A sütőből kivett gyümölcskenyeret a formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

Hozzávalók

Hozzávalók 25x10x7 cm-es formához:


17,5 dkg vaj
17,5 dkg porcukor
25 dkg liszt
2 tk sütőpor
2 db tojás (nagy)
2 tk vaníliaaroma
20 dkg szilva

A megsült gyümölcskenyér tetejére:

3 ek kristálycukor
10 dkg szilva
2 ek citromlé

Kövess minket a Facebookon is!