megtekintve: 9 426 alkalommal
elkészítve: 241 alkalommal megfőztem én is
A torta aljának és tetejének elkészítése:
A mogyorót egy teáskanálnyi cukorral együtt a mixerbe daráljuk finomra.
A fehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá.
Keverjük a habba egymás után a porcukrot, a darált mogyorót és a keményítőt.
Vegyük ki a sütőlemezt a sütőből és borítsuk sütőpapírral. Egy ceruzával rajzoljuk körbe a papíron a tortaformát, pontosan követve annak falát. Jelöljük ki ezzel a módszerrel két 24-25 cm átmérőjű kört.
Gyújtsuk be a sütőt. (Gázsütőt 140 fokra, elektromosat 160 fokra.)
Tegyük át kanállal a fehérjéből készített keveréket a normál fejjel ellátott habzsákba, és töltsük ki vele a sütőpapírra rajzolt köröket, körkörösen mozgatva a habzsákot, önmagába
visszakanyarodó spirált formázva.
Süssük 45 peric meleg sütőben. Ha megsűlt vegyük ki a sütőből és válasszuk le óvatosan a papírról a korongokat, hogy azok ne törjenek szét. Hagyjuk kihűlni.
A tészta elkészítése:
Állítsuk 10 fokkal magasabb hőmérsékletre a sütőt.
Egy tálban dolgozzuk kézi habverővel lágy krémmé a megpuhult vajat és a cukrot.
Ehhez keverjük hozzá a tojások sárgáit, a lisztet, a keményítőt és a mixerben
finomra darált mogyorót, továbbra is a habverő segítségével.
A fehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd dolgozzuk az előző masszához.
Sütőpapírral bélelt formába töltsük bele a masszát.
20 percig süssük az előmelegített sütőben.
A krém elkészítése:
Keverjük el alaposan a megpuhult vajat és 24 dkg porcukrot, hogy lágy krémet kapjunk.
Ezután keverjük a krémbe kanállal a finomra darált mogyorót.
A torta összeállítása:
A torta alját a sütőrácson hagyva vonjuk be mogyorókrémmel.
Erre helyezzük rá a tésztakorongot, amelyet szintén kenjünk meg krémmel.
A krémből tegyünk félre két evőkanálnyit.
Ezt követően óvatosan rakjuk át a süteményt egy tálra, és fedjük le a harmadik koronggal.
Végül vonjuk be a tortát a félretett krémmel, a tetejét pedig szórjuk meg porcukorral.
sütési idő: 70 min
hőfok: 140 °C
sütési mód: alsó sütés
Kicsit időigényes, de nagyon finom torta.
A torta aljához és tetejéhez:
200 g mogyoró
2 tk. kristálycukor
6 tojásfehérje
200 g porcukor
200 g keményítő
só
A tésztához:
30 dkg vaj
30 dkg kristálycukor
6 tojás
20 dkg liszt
20 dkg burgonyakeményítő
10 dkg pörkölt mogyoró
A krémhez:
30 dkg vaj
30 dkg porcukor
10 dkg pörkölt mogyoró