

megtekintve: 3 082 alkalommal
elkészítve: 69 alkalommal megfőztem én is
A szőlőfürtöt szemezzük le, alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe a szemeket, és óvatosan távolítsuk el a magokat. (érdemes nagyobb szemű szőlőt választani, és a kés hegyével egy gyors mozdulattal eltudjuk távolítani a magokat)
A liszthez adjuk hozzá a sütőport, egy csipet sót, a darált diót, az őrölt fahéjat, és keverjük össze.
A porcukorhoz adjuk hozzá a puha margarint, a vaníliás cukrot, az egész tojást, a reszelt citromhéjat, a tejszínt, és keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá a lisztes-diós.... keveréket, fakanállal keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a kimagozott szőlőt, és óvatosan, hogy ne törjön, keverjük össze a masszát.
A muffin formát béleljük ki papírral, vagy szilikon formákkal, kanalazzuk bele a masszát, majd szórjuk meg a tetejét édes morzsával.
A hideg vajhoz adjuk hozzá a kristálycukrot, és a lisztet, majd az ujjbegyünkkel nagyjából morzsoljuk össze.
Ezután az édes morzsával szórjuk meg a formában lévő tészta tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
sütési idő: 25 min
hőfok: 170 °C
sütési mód: légkeverés
Az elkészült muffin tésztája a szőlőszemekkel finom és szaftos, a tetején pedig ropogósra sült az édes morzsa.
Hozzávalók 12 db-hoz:
20 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 cs sütőpor
1 mk őrölt fahéj
5 dkg darált dió
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás (nagy)
10 dkg Vénusz sütőmargarin (v. vaj)
1,5 dl tejszín (20%-os)
csipet só
1 nagy fürt szőlő
Édes morzsa hozzávalói:
3 dkg vaj
1 ek kristálycukor
1 púpozott ek liszt