megtekintve: 6 726 alkalommal
elkészítve: 149 alkalommal megfőztem én is
A kekszet (v. kétszersültet) morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a felmelegített vajat, és keverjük alaposan össze. (annyi vajat adjunk hozzá, hogy összeálljon a keksz)
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a vajas-kekszet, és tenyérrel alaposan nyomkodjuk bele.
Ezután tegyük be a hűtőbe kb. 1 órára, hogy teljesen megdermedjen.
A túrót villával kicsit nyomkodjuk össze, majd adjuk hozzá a mascarponét, az olívaolajat, a tejfölt, ízlés szerint sót és őrölt borsot, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.
A snidlinget vágjuk fel apróra, majd szintén keverjük hozzá a túrós masszához. (ízlés szerint más zöldfűszert is keverhetünk hozzá)
A tejet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett, adjuk hozzá a zselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, és langyosra hűl.
Ezután a zselatinos tejet öntsük hozzá a túróhoz, majd robotgéppel keverjük alaposan össze. (Én szűrőn átszűrtem a zselatint, hogy szép selymes legyen majd a töltelék)
Vegyük ki a hűtőből a kekszes alapot, majd egyenletesen öntsük rá a túrós tölteléket. Ezután tegyük vissza a hűtőbe pár órára (v. egész éjszakára) hogy a töltelék teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt vegyük ki a megdermedt tortát a hűtőből, és ízlés szerint díszítsük vékonyra felszeletelt retekkel, és apróra vágott snidlinggel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk pl. a húsvéti sonka mellé.
Kekszes alap hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
20 dkg sós keksz (v. kétszersült)
15-20 dkg vaj
Túrós töltelék hozzávalói:
45 dkg tehéntúró (v. juhtúró)
50 dkg mascarpone
2 ek olívaolaj
2 dl tejföl
1 tk só
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
1 kisebb csokor snidling
15 gramm zselatin (por)
1 dl tej