Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Valentin napi diós-lekváros pite recept

A recept értékelése: 3,3 pont
  • 75 min
  • egyszerû
  • közepesen olcsó

megtekintve: 504 alkalommal

elkészítve: 12 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Kard Éva

Szavazok

Havi receptverseny

Ez a recept részt vesz a havi receptbeküldő versenyben. Szavazz rá ha tetszik





További receptek...

Elkészítése

A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást, egy evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, akkor adjunk hozzá még vizet gyúrás közben)

Ezután csípjük le a tészta 1/3 részét, majd nyújtsuk ki vékonyra, és szív formájú kiszúróval szúrjuk ki. Tegyük tálcára, majd tegyük be a hűtőbe, még összeállítjuk a pitét.

A maradék tésztát nyújtsuk ki sütőforma méretűre, béleljük ki vele a formát, majd tegyük be a hűtőbe kb. 30 percre. (Én két sütőpapír között nyújtottam ki a tésztát)


A darált dióhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük alaposan össze.

A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd egyenletesen szórjuk meg a diós keverékkel.

A lekvárhoz adjuk hozzá a vaníliás pudingport (v. 2-3 ek keményítőt), majd keverjük csomómentesre.

Ezután egyenletesen kanalazzunk rá a diós rétegre a lekvárt, majd vegyük ki a hűtőből a szív alakú kiszúrt tésztát, és rakjuk ki vele a lekvár tetejét. (én cseresznyelekvárt kanalaztam rá)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon,35 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.

sütési idő: 35 min
hőfok: 170 °C
sütési mód: légkeverés

Személyes jó tanács

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. (mindenképpen várjuk meg még teljesen kihűl, mert különben a lekvár szétfolyik szeletelés közben)

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

35 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojás (nagy)
1/2 cs sütőpor
csipet só
1-2 ek hideg víz


Töltelék hozzávalói:

10 dkg darált dió
5 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
5 dl ízlés szerinti lekvár (cseresznye, málna, szilva...)
1 cs vaníliás pudingpor

Kövess minket a Facebookon is!