megtekintve: 7 445 alkalommal
elkészítve: 91 alkalommal megfőztem én is
Az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávaló hozzáadásával lágyabb, ruganyos tésztát dagasztunk. ( a meleg vajat a dagasztás végén, apránként adjuk hozzá). Meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt 12 részre vágjuk, gombócokat gyúrunk , letakarva kicsit pihentetjük. Kb. 30x12 cm téglalappá nyújtjuk, a felénk eső hosszabbik oldalon az alsó harmadon 1 centiméterenként bevagdossuk a tésztát. A felső részt olvasztott vajjal megkenjük, megszórjuk fahéjas cukorral, és óvatosan feltekerjük ( magunk felé) , a bevagdosott rész felülre kerül. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve ismét kelesztjük. 180 C fokos sütőben ( alsó -felső sütés) kb. 15-17 perc alatt szép rózsaszínre sütjük. Még melegen megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk fahéjas cukorral.
sütési idő: 15 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Nagyon puha, foszlós. Méltó " ellenfele" a kürtőskalácsnak.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 dkg élesztő
3 dcl langyos tej
4 kanál cukor
1 vaníliás cukor
1 tojás + 2 tojássárgája
csipet só
reszelt citromhéj 8 dkg meleg vaj
Kenéshez:
meleg vaj
Szóráshoz:
kristálycukor
fahéj