megtekintve: 13 991 alkalommal
elkészítve: 181 alkalommal megfőztem én is
Megtisztított kelbimbót az ételízesítővel, bő vízben előfőzzük 15 perc alatt. A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk és olajon világos barnára sütjük. Papírtörlőre szedjük és enyhén megsózzuk. A szalonnát felcsíkozzuk, a fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra és egy tepsit kivajazunk, majd megszórjuk kevés zsemlemorzsával.
A szalonna csíkokat kevés olajon jól megpirítjuk egy nagy serpenyőben, hozzáadjuk a fokhagymát és a leszűrt, előfőzött kelbimbót, majd megszórjuk liszttel és hozzáadjuk a szerecsendiót. Felöntjük a tejjel, átkeverjük és hozzáreszeljük a sajt 2/3-át és az egészet jól összeforraljuk. Ízesítjük sóval (óvatosan) és borssal.
Amikor egy kicsit besűrűsödött, átöntjük a kivajazott tepsibe, rátesszük a sült krumpli karikákat és rászórjuk a maradék reszelt sajtot. Betesszük a sütőbe 20-25 percre, amíg szépen megpirul a teteje.
főzési idő: 15 min
sütési idő: 20 min
hőfok: 180 °C
1 kg kelbimbó
1 teáskanál ételízesítő
4 db (közepes) burgonya
15 dkg (húsos) szalonna
5 gerezd fokhagyma
6 dl tej
1,5 ek. liszt
késhegynyi szerecsendió
6 dkg parmezán sajt (reszelt)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint