megtekintve: 15 160 alkalommal
elkészítve: 311 alkalommal megfőztem én is
1. A túrót alaposan szétnyomkodjuk (ne legyenek benne nagyobb darabok) és alaposan összekeverjük a többi hozzávalókkal.
2. Egy órán át a pihentetjük. (Közben tegyük fel a vizet melegedni és elkészíthetjük a morzsát is.)
3. Egy kisebb lábosban felmelegítjük az olajat, és állandó kevergetés mellett megpirítjuk a zsemlemorzsát. Kevés cukrot is keverhetünk bele. Félretesszük.
4. Nagy lábos enyhén sós vizet forralunk. Vizes kézzel kisebb gombócokat formálunk a túrós masszából, és egyenként beleengedjük őket a forrásban levő vízbe.
5. Mikor feljönnek a víz tetejére, még 1-2 percet főzzük (lassan forraljuk).
6. Még melegen meghempergetjük őket a zsemlemorzsában, és (esetleg porcukorral kikevert) tejföllel, fahéjjal meghintve tálaljuk.
Kikeveréskor a massza legyen híg, ugyanis ahogy a dara felszívja a nedvességet sűrűbbé fog válni.
főzési idő: 10 min
Ha 1 óra múlva is túl hígnak találjuk, tegyünk hozzá egy kis búzadarát és pihentessük kb. 10 percet.
(Azért nagyon kemény ne legyen a gombóc formáláskor!)
50 dkg tehéntúró
2 db tojás
kb. 2,5 dl búzadara
1 kk. só
1 ek cukor
2 dl tejföl
A gombócokra:
kb. 2,5 dl zsemlemorzsa olajon pirítva
tejföl
fahéj