megtekintve: 71 496 alkalommal
elkészítve: 252 alkalommal megfőztem én is
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Egy elég laza, puha tésztát kapunk, amit 1/2 óráig deszkán pihentetünk.
Utána kinyújtjuk és áthajtogatjuk mint a leveles tésztát. Ezt még kétszer megismételjük, 10-10 perces pihentetés után.
A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét éles késsel berácsozzuk és pogácsákat szaggatunk belőlük. A tetejét felvert tojással (vagy a tojásból megmaradt fehérjével) lekenjük. Ízlés szerint szórhatunk rá köményt és szezámmagot. A sütőlemezre zsírpapírt teszünk ráhelyezzük a pogácsákat és 10 percet pihentetjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon világosbarnára sütjük.
sütési idő: 20 min
Még finomabb, ha a tetejét megszórjuk reszelt sajttal!
60 dkg liszt
25 dkg margarin
2 db tojássárgája
3 dkg élesztő
2 dl tejföl
1 dl tej
2 tk. só
1 tk. cukor