megtekintve: 8 680 alkalommal
elkészítve: 244 alkalommal megfőztem én is
A kifliket felkarikázzuk, s hagyjuk, hogy megszáradjon. Én általában előző nap felkarikázom, berakom a speizba, s másnapra készítem el a mákosguba tortát, addig jól megkeményednek a kiflikarikák.
A fél liter tejet jól felmelegítem, s kikészítek egy nagyobb tésztaszűrőt. A kiflikarikák kb. 1/3-át belerakom a tésztaszűrőbe, s ráöntöm a forró tejet, hogy megpuhítsa a kiflikarikákat.
Természetesen a tésztaszűrő alá rakok egy nagyobb fazekat, s abba folyik a tej, amit még a következő szűrések alkalmával újra felmelegítek, s a többi kiflikarikákra öntöm.
Egy nagyobb tálba rakom ezeket a kiflikarikákat, majd rászórom a darált mákot és a kristálycukrot, s óvatosan összekeverem.
Bekapcsolom a sütőt.
Ezután kikészítek egy tortaformát, aminek az alját kicsit kivajazom, s rárakosgatom a mákosgubákat.
A 2 csomag vanília pudingport megfőzöm a 8 dl tejjel és a 8 evőkanál kristálycukorral.
A vaníliapuding kb. felét ráöntöm a mákosgubákra, szépen elegyengetem, s berakom a sütőbe kb. 20 percre a gázsütő 6-os fokozatára. Ha letelt a 20 perc, akkor kiveszem a sütőből, kicsit hagyom, hogy langyosra hűljön, majd ráöntöm a maradék vanília pudingot, s berakom a hűtőbe, hogy teljesen kihűljön.
Felverem a tejszínt a cukorral, s a kihűlt vaníliapudingra terítem, szépen elegyengetem.
Tetejét ki lehet díszíteni, de ez nem fontos.
Visszarakjuk a hűtőbe pár órára, s már felszeletelhető.
sütési idő: 20 min
hőfok: 220 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Arra vigyázzunk, hogy az előírtnál tovább ne süssük a gubákat, mert akkor megégnek.
8 db kifli
5 dl tej (ezt öntöm a kiflikarikákra)
20 dkg darált mák
10 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás pudingpor
8 dl tej (a puding főzéséhez)
8 evőkanál kristálycukor (a puding főzéséhez)
2 dl habtejszín
1 evőkanál kristálycukor (a tejszínhez)