megtekintve: 9 709 alkalommal
elkészítve: 206 alkalommal megfőztem én is
Máj
1.A májat megmossuk, feldaraboljuk. A hagymát megpucoljuk, csíkokra vágjuk.
2.A hagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzárakjuk a májat. Ízesítjük borssal, majoránnával. Puhára főzzük, a végén sózzuk, és hagyjuk kihűlni.
Fánk
1.A burgonyát megmossuk, felrakjuk főzni. Ha megfőtt, a héjától megszabadítjuk, és burgonyanyomón áttörjük.
2.A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
3.A lisztet, a szobahőmérsékletű margarint, a tojássárgákat, a sót, a tört burgonyát egy tálba tesszük, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. Jól kidolgozzuk, és 40 percig meleg helyre tesszük keleszteni.
4.Ha megkelt a tésztánk, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 2 cipóra osztjuk. Kinyújtjuk a tésztát, képzeletben megfelezzük, és az alsó felébe a májból kis halmokat rakunk (az olajos szaft nélkül), majd a felső részét a tésztának ráhajtjuk, és körbenyomkodjuk a májkupacokat. Fánkszaggatóval kiszúrjuk. A másik cipóval is ugyanígy járunk el.
5.Forró olajban kisütjük.
Gombamártás
1.A gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk.
2.A hagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borssal, rozmaringgal, ételízesítővel ízesítjük. Puhára pároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.
3.A tejszínnel elkeverjük a lisztet, és behabarjuk vele a gombát, majd hozzáadjuk a tejfölt is.
Sütés, tálalás
A kisült fánkokat tányérra rakjuk, leöntjük a gombamártással, és reszelt füstölt sajttal megszórjuk.
főzési idő: 30 min
sütési idő: 20 min
Máj
50 dkg csirkemáj
1 közepes db vöröshagyma
0.5 dl napraforgó olaj
1 teáskanál majoránna
őrölt bors ízlés szerint
só ízlés szerint
Fánk
13 dkg burgonya (főtt, áttört)
1 dl tej
1 teáskanál cukor
2 dkg friss élesztő
30 dkg finomliszt
4 dkg margarin
3 db tojássárgája
1 csipet só
Gombamártás
1 közepes db vöröshagyma
4 ek napraforgó olaj
40 dkg gomba
őrölt bors ízlés szerint
só ízlés szerint
rozmaring ízlés szerint
ételízesítő ízlés szerint
1 ek petrezselyem
1 csapott ek finomliszt
2 dl főzőtejszín
2 dl tejföl
Sütés, tálalás
7 dl kókuszolaj
10 dkg reszelt füstölt sajt