megtekintve: 9 647 alkalommal
elkészítve: 273 alkalommal megfőztem én is
1. A sütőt 200°C-ra (légekeveréses sütő: 180°C, gázsütő 3-4 fokozat) előmelegítjük. A sütőformát kikenjük. A tojásokat szétválasztjuk.
A sárgáját két evőkanál vízzel habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, és még öt percig kavarjuk. Rászitáljuk az étkezési keményítőt, a lisztet és a sütőport, és összedolgozzuk a tojásos keverékkel. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a masszához adagoljuk.
2. Kapcsos tortasütőben kb. 30 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, 5 percig a formában pihentetjük, majd süteményesrácsra borítjuk. Ha kihűlt, vízszintesen félbevágjuk. Az alsó felét tálra rakjuk, és egy sütőpapírral kibélelt tortakarimával szorosan körbevesszük.
3. Megmossuk a citromot, héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A zselatint vízbe áztatva gyenge tűzön felolvasztjuk.
4. A túrót kikeverjük a cukorral, a citrom lereszelt héjával és levével. Hozzáadjuk a zselatint. A tejszínből kemény habot verünk, s a túrókrémbe forgatjuk. Majdnem mindet az alsó tortalapra kenjük, úgy hogy maradjon a tetejére is. Lefedjük a másik lappal és behűtjük.
5. Tálalás előtt levesszük róla a karimát és a sütőpapírt, majd a megmaradt krémmel bekenjük a tetejét, és csillag alakú nyomózsákkal díszítjük a tetejét. Végül színes cukorral megszórjuk.
sütési idő: 30 min
hőfok: 180 °C
Egy 24 cm-es sütőformához:
A tésztához:
2 tojás
10 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
4 dkg étkezési keményítő
4 dkg liszt
1/2 kiskanál sütőpor, zsiradék a sütőforma kikenéséhez
A töltelékhez:
1 citrom
6 színtelen zselatinlap
50 dkg zsíros túró
20 dkg porcukor
37 dkg habtejszín
A díszítéshez:
porcukor