megtekintve: 4 773 alkalommal
elkészítve: 145 alkalommal megfőztem én is
Egy tálban összekeverem a lisztet, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót (mézeskalácsfűszer) és félreteszem. Egy másikban kikeverem a cukrokat a lágy margarinnal. Hozzáadom a vaníliát és a tojásokat, kikeverem. Ha már egynemű, hozzákeverem a lisztes keveréket, majd a végén a zabpelyhet. A zabpelyhet már semmiképp sem robotgéppel, csak egy fakanállal.
Kb. 1 óra hosszára letakarva beteszem a hűtőbe!!! (Az sem baj, ha tovább pihizik a hidegen.) Kb. 8-10 perc alatt megsül. Vigyázni kell, mert könnyen megpirulhat az alja. Nem kell megijedni, melegen még elég puha, de ahogy hűl, úgy megszilárdul, s elveszti a szódabikarbóna átható illatát. Ha kihűlt, fémdobozban tárolom, hetekig eláll. Ha túlsütöd, kemény lesz.
Csokis változat: Csokoládé darabokat tehetek sülés előtt a kis pogácsák tetejére vagy keverhetek bele.
Dupla csokis változat: A tésztába amennyi kakaót teszek, annyival kevesebb lesz a liszt mennyisége, s a tetejére is csokidarabokat nyomok.
Mandulás változat: A fahéj, szerecsendió helyett mandulaaromát öntök a margarinhoz keverés közben. A kis pogácsák tetejére manduladarabokat nyomok, s úgy sütöm meg. Szép zöld kis kekszek lesznek.
Citromos változat: Elhagyod a fahéjat, szerecsendiót, helyette frissen reszelt citromhéjat teszel bele.
sütési idő: 8 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
25 dkg. margarin
15 dkg. kristálycukor
2 tojás
30 dkg. liszt
1 teáskanálnyi szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
? 1/2 teáskanál mézeskalácsfűszer
? 20 dkg. zabpehely (ízesítés nélküli),
? 1 teáskanál vanília aroma vagy 2 cs. vaniliás cukor