megtekintve: 6 560 alkalommal
elkészítve: 159 alkalommal megfőztem én is
A burgonyát és a szalonnát kockákra vágom, 3 gerezd fokhagymát felaprítok vagy fokhagyma présen kinyomok. A kolbászt karikára vágom.
A szalonna zsírját kisütöm, a megpirult szalonnát szűrőkanállal kiszedem. A szalonna zsírjába beleteszem a felaprított fokhagymát, néhány másodpercig keverem és ráteszem a lisztet. Világos színű rántást készítek. Amikor a rántás kész, leveszem a tűzről és ráteszem a pirospaprikát. Felengedem kb. másfél liter vízzel majd hozzáteszem a burgonyát és a többi hozzávalót. Amikor a leves kész, leveszem a tűzről és citromlevet is hozzáadom.
A levest tálaláskor - ízlés szerint - tejföllel lehet dúsítani.
Nagyon finom, sűrű levest kapunk.
főzési idő: 40 min
Amikor a rántás elkészül, a vizet apránként, állandóan kevergetve adagoljuk hozzá, különben csomós lesz.
3 nagy burgonya
5 gerezd fokhagyma
1 TV paprika
1 kis fej vöröshagyma
1 paradicsom
5 dkg füstölt szalonna
10 dkg füstölt (lángolt) kolbász
1 evőkanál liszt
1 púpozott teáskanál pirospaprika
1 csokor petrezselyem zöld
1 húsleves kocka
1 teáskanál vegeta
1 teáskanál darált pritamin paprika (ha nincs, jó a piros arany)
Bors, só
Tejföl (ízlés szerint)
1/2 citrom kifacsart leve