megtekintve: 53 950 alkalommal
elkészítve: 305 alkalommal megfőztem én is
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a sárgáját, végül a sütőporral elkevert lisztet.
A masszát sütőpapírral bélelt kb. 30x30 cm-es tepsibe simítjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha színesíteni akarjuk, akkor a fele adag piskótába keverhetünk egy kis kakaót is így az egyik fele barna lesz.
Közben a gyömölcsöket megtisztítjuk, felaprózzuk, lazán összekeverjük, majd lecsepegtetjük.
A mascarpone sajtkrémet habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és több részletben a tojáskrémbe forgatjuk.
A piskótalapok felével kibélelünk egy négyszögletes üvegtálat, meglocsoljuk a likőr felével, majd megkenjük a krém felével, és belenyomkodjuk a gyümölcs felét.
Beborítjuk a maradék piskótalapokkal, meglocsoljuk a maradék likőrrel, elsimítjuk rajta a maradék krémet, végül kirakjuk a maradék gyümölccsel. Lazán alufóliával lefedjük a tálat, és legalább 6 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Tálalásig hidegen tartjuk, majd kockákra vágjuk.
sütési idő: 10 min
hőfok: 180 °C
Mélyhűtött gyümölcsöt, befőttet is használhatunk, csak ne áztassa el a krémet.
Kalória: kb. 180 kcal/kocka
A piskótához:
5 tojás
10 dkg cukor
fél csomag sütőpor
12,5 dkg liszt
Krémhez:
1 kg vegyes gyümölcs
2-3 ek citromlé
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
2 tasak vaníliás cukor
4 tojássárgája
2 dl tejszín
1 tasak habfixáló
6 ek. illatos likőr