megtekintve: 12 928 alkalommal
elkészítve: 167 alkalommal megfőztem én is
A liszthez adjuk hozzá a sütőport és egy csipet sót, majd szitáljuk át.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést.
Ezután adjuk hozzá a tojássárgákat, és 2 kisebb evőkanál tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk, így ha szükséges még gyúrás közben adjunk hozzá tejfölt)
Egy sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, nyújtsuk ki rajta tepsi méretűre a tésztát, majd a papírral együtt, emeljük át a tepsibe. (tenyérrel kicsit nyomkodjuk, igazítsuk bele a tésztát a tepsibe)
A tepsiben lévő tésztát ezután kenjük meg ízlés szerint pár kanál lekvárral. (Én bőven megkentem sárgabaracklekvárral)
A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük kemény habbá.
A darált diót keverjük össze a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal, majd adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabhoz, és fakanállal óvatosan forgassuk össze.
Ezután a diós habot egyenletesen kenjük rá a lekvár tetejére.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük szép világos színűre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben kb. 10 percig hűlni, majd a papírral együtt emeljük ki, és úgy hűtsük ki teljesen.
Természetesen kizsírozott és lisztezett tepsiben is megsüthetjük, akkor a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd abban szeleteljük fel.
sütési idő: 30 min
hőfok: 160 °C
sütési mód: légkeverés
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk.
Tészta hozzávalói 20x30 cm-es tepsihez:
30 dkg liszt
1 tk sütőpor (púpozott)
12 dkg vaj
4 db tojássárga (nagy)
12 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek tejföl
csipet só
1 citrom reszelt héja
Diós-habos rész hozzávalói:
6 db tojásfehérje (nagy)
15 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
20 dkg darált dió
1 mk őrölt fahéj (el is hagyható)
1 csipet só