Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Lazac paprikamártással és túrós csusza rétessel recept

A recept értékelése: 4,3 pont
  • 90 min
  • könnyû
  • drága

megtekintve: 6 108 alkalommal

elkészítve: 151 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Kard Éva

Elkészítése

Mindkét lazacfilét ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, facsarjuk rá a citromlevet, majd hagyjuk legalább egy órát állni, hogy az ízek jól átjárják.

A vajat és az olívaolajat hevítsük fel egy serpenyőbe, és a bőrével lefelé helyezzük bele az előzőleg befűszerezett lazacszeleteket, majd a forró zsiradékkal locsolgatva, süssük kb. 10 percig.

Ezután helyezzük be előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőbe, és süssük még 15 percig, majd vegyük ki a sütőből, és tálalásig tartsuk melegen. ( A serpenyő nyelét csomagoljuk be alufóliába mielőtt betennénk a sütőbe!!!!)

A mártáshoz a lazacot vágjuk fel kisebb darabokra. A vöröshagymát, és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A paradicsomot, és a paprikát vékonyan szeleteljük fel.

Az olívaolajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a felszeletelt paprikát és paradicsomot, és pároljuk tovább, majd szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a Piros Aranyat, keverjük alaposan össze, és öntsük fel a vízzel.

Ezután ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, főzzük kb. 15 percig, majd adjuk hozzá a feldarabolt lazacot és a tejfölt, és főzzük tovább kb. 15 percig.

A készre főtt paprikást ezután turmixoljuk le, vagy botmixerrel pépesítsük, majd egy szűrőn szűrjük át, hogy szép selymes legyen a szósz, és tálalásig tartsuk melegen.


A tésztát enyhén sós vízbe főzzük ki, majd szűrjük és alaposan csepegtessük le, és egy kevés olajon futtassuk meg.

Ezután adjuk hozzá a túrót, ízlés szerint sózzuk, és hagyjuk hűlni.

Egy nedves konyharuhára tegyünk rá egy réteslapot, kenjük le olajjal, majd helyezzük rá a következő réteslapot...... (Én 3 réteslapot helyeztem egymásra mielőtt rákanalaztam a túrós csuszát.)

Ezután körbe a széleknél hagyjunk el kb. 1,5 cm-es csíkot, és kanalazzuk rá a túrós csuszát, majd hajtsuk be a széleket, és a konyharuha segítségével tekerjük fel a rétest.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, locsoljuk meg olajjal, helyezzük rá egymástól kicsit távolabb a rétesrudakat, majd mindegyiket kenjük le vékonyan olajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon, süssük szép pirosra, ropogósra.

A sütőből kivéve hagyjuk a rétest a tepsiben hűlni, majd egy éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.

sütési idő: 15 min
hőfok: 170 °C
sütési mód: légkeverés

Személyes jó tanács

Tálaláskor helyezzük tányérra a lazacszeletet, ízlés szerint locsoljuk meg a paprikamártással, tegyünk mellé pár szeletet a túrós csusza rétesből, és úgy kínáljuk.

Hozzávalók

Hozzávalók a lazachoz:

2 db lazacfilé (kb. 25 dkg-os)
1/2 citrom leve
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
5 dk vaj
2-3 ek olívaolaj


Paprikamártás hozzávalói:

20 dkg lazac (pl a vékony, hasaalja rész)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
2-3 dl tejföl

őrölt fehér bors
1 tk ételízesítő
1 tk pirospaprika
1 tk Piros Arany (csípős)
csipetnyi őrölt szerecsendió
3-4 dl víz
2 ek olívaolaj


Túrós csusza rétes hozzávalói 3 rúdhoz:

1 cs réteslap
20 dkg kocka tészta
50 dkg túró

3-4 ek olaj

Kövess minket a Facebookon is!