Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Karácsonyi gránátalmás mézeskalács torta recept

A recept értékelése: 5,0 pont
  • 120 min
  • könnyû
  • olcsó

megtekintve: 4 090 alkalommal

elkészítve: 81 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Picipiros

Elkészítése

1. A tésztához a lisztet, nádcukrot, sütőport, szódabikarbónát, sót és fűszermixet összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott puha margarint. Elektromos habverővel addig verjük, amíg apróra nem zúzódik benne a margarin. Ekkor egyesével hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliaaromát, majd folytonos keverés mellett apránként hozzáaadjuk a tejet is. Addig keverjük amíg sűrű, sima tésztát nem kapunk. A legvégén hozzá keverjük a reszelt narancshéjat is.

2. Egy 20 cm-es tortaformát kibélelünk, majd 3 részletben 160 fokon tűpróbáig készre sütjük a piskótákat. Rácson hűtjük őket, púpos tetejüket levágjuk.

3. A krémhez a margarint egy nagyon picit, épphogy félig megolvasztjuk, majd magas fokozaton világos színűre,habosra verjük. Részletekben hozzáadjuk a porcukrot, majd a vanília aromát, cukrot és a legvégén a tejszínt. Még 3-4 percig magas fokozaton készre verjük.

4. A dzsemhez a gránátalmát pulton, kezünkkel erősen áthengereljük. Nyugodtan nehezedjünk rá, a lényeg hogy fellazítsuk a magvait. Magvait kihámozzuk, ráreszeljük a limeot, hozzáadjuk a cukrot és lefedve néha átkevergetve 5 percig főzzük. Ezalatt a zselatinporhoz hozzákanalazzuk a vizet, majd hagyjuk teljesen megdermedni. Ha letelt az 5 perc, levesszük a tűzről a gránátalmás keveréket és felolvadásig kavarjuk benne a zselatint. Ezután hagyjuk kihűlni, majd dermedésig hűtőbe tesszük.

5. A piskótákat megkenjük a vaníliás krém felével, majd elegyengetjük rajtuk a megdermedt dzsemet és az utolsó piskótalapot átsült felével felfelé a megkent rétegre helyezzük.A maradék krémet spatulával felvisszük a torta tetejére és oldalára, tortakártyával igen vékonyra simítjuk rajta.

6. A díszítéshez lemetszünk pár szál kisujjnyi hosszúságú friss rozmaringot, közéjük csipkebogyót vagy marcipán bogyó halmocskákat teszünk. Két szál rozmaringot a torta felső negyedére teszünk, alá 3 rúd fahéjat és az egész tortát jól meghintjük porccukorral.
Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

főzési idő: 5 min
sütési idő: 30 min
hőfok: 160 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Személyes jó tanács

Videóreceptem megtalálhatjátok Facebookon: Picipiros Konyhája néven :)

Hozzávalók

Piskótához:
- 350 g liszt
- 330 g nádcukor
- 200 g puha margarin
- 1 púpos ek mézeskalács fűszermix
- 1 ek sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk só
- 3 db nagyobb tojás
- 200 ml 3,5%-os tej
- 1 ek vaníliaaroma
- 1 db narancs reszelt héja

Vaníliás krémhez:
- 227 g puha margarin
- 517 g porcukor
- 1 ek vaníliaaroma
- 1 ek bourbon vaníliás cukor
- 5 ek zsíros tejszín

Gránátalmás dzsemhez:
- 1 nagy fej gránátalma
- 1 db lime reszelt héja
- 5 ek cukor
- 1 ek zselatinpor
- 3 ek víz

Díszítéshez:
- pár szál rozmaring
- 3 rúd fahéj
- egy marék csipkebogyó vagy csipkebogyó formájúra gyúrt piros marcipán
- porcukor

Kövess minket a Facebookon is!