

megtekintve: 28 774 alkalommal
elkészítve: 380 alkalommal megfőztem én is
Első lépes: A kölest a tejjel, kevés sóval, 2 evőkanál cukorral megfőzzük,mintha tejberizst főznénk
Második lépes: A tojások sárgáját 3 evőkanál cukorral habosra keverjük. A tojás fehérjéket habbá verjük A vajat, a 4 evőkanál cukrot és a vaníliás cukrot is kikeverjük.
Harmadik lépes: Majd mikor a köles megfőtt, hozzá keverjük a vajjal kikevert cukrot, s megvárjuk míg kihűl. Ezután hozzá keverjük a tojások sárgájával elkevert cukrot, a túró felét és óvatosan forgatva a habbá vert tojásfehérjét is.
Negyedik lépés: Egy sütőpapírral kibélelt tortaformába (vagy tepsibe) öntjük a masszát.
15 percre előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük. A túró másik felét, a tejfölt és 1 evőkanál cukrot összekeverünk. majd a 15 perc eltelte után, kivesszük a tésztát a sütőből és rákenjük tejfölös túrós masszát, rászórjuk a lecsepegtetett gyümölcsöt, majd visszatesszük a sütőbe és kis lángon még nagyjából 60 percig készre sütjük.
sütési idő: 75 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Ezt a sütemény teljes mértékben gluténmentes, és azt kell mondjam, hogy bár kissé átalakítottam az eredeti receptet a saját szám íze szerint, de valami hihetetlenül finom, nem túl édes, viszont kellemes állagú, kissé savanykás, mégis isteni édesség született belőle! :)
A tej talán kevésnek tűnhet, de nem baj, ha sűrűbbre fő, mint az megszokott lenne például egy szokványos tejberizsnél, hiszen a többi hozzávaló lágyítani fogja a tésztát.
Hozzávaló 1: 15 dkg köles
Hozzávaló 2: 4 dl tej
Hozzávaló 3: 1 kávéskanál só
Hozzávaló 4: 10 evőkanál cukor
Hozzávaló 5: 2,5 dkg túró
Hozzávaló 6: 5 dkg margarin
Hozzávaló 7: 1 csomag vaníliás cukor
Hozzávaló 8: 3 db tojás
Hozzávaló 9: 2 dl tejföl
Hozzávaló 10: 50 dkg bogyós gyümölcs (idény szerint akár helyettesíthető is)