megtekintve: 16 933 alkalommal
elkészítve: 285 alkalommal megfőztem én is
1. A tésztához a lisztet, szódabikarbónát, vajat/margarint kissé elmorzsoljuk. A mézet, porcukrot, tojást és tejet simára keverjük, majd a lisztes részhez adjuk, és ebből sima tésztát gyúrunk.
2. A tésztát 4 egyenlő részre elosztjuk, ezekből lisztezett felületen fél cm vastag, kb. 20x30 cm-es lapokat nyújtunk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen 180 °C-ra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük, majd kihűtjük.
3. A fahéjas krémhez a tejből, cukorból, pudingporból hagyományos módon pudingot főzünk, majd megvárjuk míg kihűl, ezután a lágy vajjal/margarinnal és fahéjjal kihabosítjuk.
4. A szilvás töltelékhez a magozott, darabolt szilvát egy forralóedénybe tesszük 1 dl vízzel, a cukorral és a fahéjjal. Forrástól számítva 2-3 percig főzzük, majd besűrítjük 1dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Az így kapott szilvatöltelékkel még melegen összetöltünk 2 lapot.
5. A fahéjas krém felét egyenletesen az egyik mézes lapra rétegezzük, majd erre helyezzük a szilvatöltelékkel már betöltött lapokat. Ennek a tetejére simítjuk a maradék fahéjas krémet, végül befedjük az utolsó lappal, és hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
6. Mikor teljesen kihűlt, a vízgőz fölött/mikróban megolvasztott étcsokoládéval egyenletesen bevonjuk a tetejét.
sütési idő: 8 min
hőfok: 180 °C
Kalória: 292 kcal/szelet
Kb. 15-20 szelethez:
A tésztához:
60 dkg liszt + a nyújtáshoz
1 teáskanál szódabikarbóna
12,5 dkg vaj/margarin
2 evőkanál méz
15 dkg porcukor
2 tojás
1 dl tej
A fahéjas krémhez:
3 dl tej
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
15 dkg vaj/margarin
1 teáskanál őrölt fahéj
A szilvás részhez:
30 dkg magozott szilva
7 dkg cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 csomag vaníliás pudingpor
A díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé