megtekintve: 13 119 alkalommal
elkészítve: 224 alkalommal megfőztem én is
1. Az aszalt szilvát kis darabokra vágjuk. A szegfűszeget, fahéjat teatojásba rakjuk. A diót serpenyőbe, zsiradék nélkül megpirítjuk, majd összevagdaljuk. A citromot, narancsot jól megmossuk, és lereszeljük a héját.
2. 1 l vizet felteszünk forrni, beletesszük a cukrot, csipet sót, a fűszereket a teatojásban, reszelt citrom és narancshéjat, a bort. Majd forráskor belerakjuk a feldarabolt aszalt szilvát. Kb.10 percig főzzük.
3. A puncs pudingport elkeverjük kevés vízzel, és besűrítjük vele a levest, majd 2-3 percig forraljuk még, és belekeverjük a tejszínt.
4. A tetejét pörkölt dióval és tejszínhabbal díszítjük tálaláskor.
5. Édes grízgaluskához: a citromot megmossuk, héját lereszeljük.
6. Vajat, cukrot, citrom héját, grízt a tejjel addig főzzük, míg el nem válik az edénytől.
7. Kihűtjük, majd hozzákeverjük a tojássárgáját. 10 percig pihentetjük.
8. Sós vízben apró gombócokat főzünk belőle.
főzési idő: 20 min
Mivel mi egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt, a vörösbor helyett az Ausztriában kapható Orangen Punsch szirupot szoktam használni. Az a baj, hogy csak karácsony előtt kapható.
20 dkg aszalt szilva
8 szem szegfűszeg
1 egész fahéj
6 dkg cukor
1,5 dl vörösbor
1 ek puncs pudingpor (főzős)
1,5 dl tejszín
10 dkg dió
csipet só
1 citrom és fél narancs reszelt héja
Édes grízgaluskához:
1 ek vaj
1 ek cukor
fél citrom reszelt héja
250 ml tej
6 dkg gríz
2 tojássárgája