megtekintve: 19 595 alkalommal
elkészítve: 224 alkalommal megfőztem én is
Előző este hámozzuk meg a körtéket, vágjuk félbe, magozzuk ki.
Tegyük egy tálba,és locsoljuk meg 3 evőkanál citromlével.
Forraljunk fel 3 liter vizet, 3 evőkanál citromlével, és vaníliával, majd tegyük bele a körtéket.
Fedjük le, majd lassú tűzön főzzük 10-15 percig, majd hagyjuk állni másnapig.
Másnap nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vastagra, és tegyük bele egy 22 cm-es torta gyűrűbe.Vágjuk le a fölösleget, aztán hüvelyk és mutatóujjunkkal nyomkodjuk végig a tészta peremét.
Egyenletesen kenjük rá a tésztára a mandula krémet.
Rendezzük el a tetején a körtéket, úgy hogy aljuk nézzen a perem felé.
180 fokon 30 percig sütjük.Ha langyosra hűlt, vegyük ki a formából, és tegyük tortarácsra hűlni. Porcukorral megszórjuk ha már kihűlt.
főzési idő: 10 min
sütési idő: 30 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
1 kg kemény, de érett vilmos körte
6 ek citromlé
1/2 vaníliarúd hosszában félbevágva, kikaparva
Tésztához:
300 g liszt
250 g vaj
3 csapott tk porcukor
1 tojás sárgája
50 ml. tej
csipet só
Krémhez:
110 g finomra darált mandula
110 g porcukor
2 tojás
90 g vaj
7 g kukoricaliszt (lehet sima is)
130 ml habtejszín