

megtekintve: 14 491 alkalommal
elkészítve: 222 alkalommal megfőztem én is
A porcukorhoz adjuk hozzá a puha vajat, a vaníliás cukrot, a narancs levét és reszelt héját, és a tejfölt, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.
Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat is, majd szintén keverjük össze.
A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd szitáljuk hozzá a keverékhez, majd keverjük simára a masszát.
Végül adjuk hozzá az aszalt, vagy kandírozott gyümölcskeveréket, majd fakanállal forgassuk, keverjük össze.
A kuglóf formát alaposan zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd öntsük bele a tésztát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 50 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon 50 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formába, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
A porcukorhoz adjunk hozzá 2-3 evőkanál narancs és citromlé keverékét, majd keverjük simára. Keverés közben, ha szükséges akkor adjuk még hozzá narancslét, de arra figyeljünk hogy egy sűrűbb masszát kapjunk, mert különben lefolyik a kuglófról.
Ezután kanalazzuk rá a teljesen kihűlt kuglófra, és ízlés szerint szórjuk meg aszalt, vagy kandírozott gyümölccsel, majd hagyjuk hogy a máz kissé megszáradjon.
sütési idő: 50 min
hőfok: 160 °C
sütési mód: légkeverés
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a kuglófot, majd úgy kínáljuk. A kevert tésztának köszönhetően több napig finom puha marad.
Tészta hozzávalói 23 cm-es kuglóf formához:
25 dkg liszt (Nagyi titka süteményliszt)
1 cs sütőpor
15 dkg vaj
1 dl tejföl
25 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1/2 narancs leve
4 db tojás (nagy)
csipet só
kandírozott, vagy aszalt gyümölcs ízlés szerint
Narancsos máz hozzávalói:
4-5 ek porcukor
pár kanál frissen facsart narancs és citromlé