Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Napon aszalt koktélparadicsom Picipirostól recept

A recept még nem lett értékelve
  • 30 min
  • egyszerû
  • olcsó

megtekintve: 284 alkalommal

elkészítve: 10 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Picipiros

Szavazok

Havi receptverseny

Ez a recept részt vesz a havi receptbeküldő versenyben. Szavazz rá ha tetszik





További receptek...

Elkészítése

1. A koktélparadicsomokat alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd félbevágjuk és vágott felükkel felfelé rácsra helyezzük őket. Sóval bőven meghintjük.

2. Ezután kétféleképpen száríthatjuk őket:
1.: Az egyik módszer hogy tűző napnak kitéve, 6 napon át, sűrű szövésű hálóval vagy áttetsző textillel lefedve szárítjuk úgy, hogy az a nap sugarait áteressze. Éjszaka és párás, esős időben bevisszük, nehogy megpenészedjen.
2.: A másk módszer hogy aszalógépbe helyezzük őket és 12 órán át 80 C-on szárítjuk őket, 4 óránként a tálcákat hosszában 180 fokban megfordítva hogy minden szemet szépen érjen a hőhatás. 8 óra eltelte után óránként figyeljük és amelyik szemek már hamarabb elkészülnek, azokat le is vehetjük a rácsról.

3. Egy edényben összeforraljuk az ecetet a vízzel, hozzáadjuk a szárított koktélparadicsomokat és 4 gerezd szeletelt fokhagymát, majd lefedve, lobogó vízben 3 percig főzzük.

4. Leszűrjük őket, tiszta konyharuhára terítjük és hagyjuk kihűlni, megszáradni.

5. Az üvegeket először forró vízben, majd mikróhullámú sütőben sterilizáljuk és elkezdjük megtölteni őket: egy réteg paradicsom, egy kávéskanál oregano, egy szelet fokhagyma. Egy réteg paradicsom, oregano, fokhagyma. Ezt addig folytatjuk, amíg 3/4 részig nem töltjük az üveget. Ezután az üvegbe dugunk egy fél babérlevelet, felöntjük annyi olívaolajjal, hogy az üveget megtöltse és a paradicsomok tetejét 3 centivel magasabban teljesen ellepje.

6. Az üvegek tetejét szorosan lezárjuk, hűvös helyre tesszük. 3 nap múlva felnyitjuk és ha a paradicsomok kilátszanak, öntünk rájuk még annyi olívaolajat, hogy teljesen ellepje őket.

7. 2 hétig hagyjuk összeérni, majd fogyaszthatjuk. Kiválóan illik vörös pestohoz, pizza feltétként vagy akár egy szelet pirított kovászos kenyérre, olajával meglocsolva. Száraz, hűvös helyen 1 évig tárolhatjuk.

főzési idő: 3 min
sütési idő: 127 min
hőfok: 80 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Személyes jó tanács

Ne tömjük túl az üvegeket, mivel az aszalt paradicsomok az olaj egy részét magukba fogják szívni és kissé megduzzadnak majd! Az olaj alól kilógó paradicsomok romlásnak indulhatnak, amik tönkre tehetik az egész üveg tartalmát, botulizmust okozva.

Hozzávalók

Kb 4 db 3 dl-es üveghez:
- 1 kg koktélparadicsom
- 1 cs szárított oregano
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 750 ml olívaolaj (nem extraszíűz)
- 500 ml víz
- 55 ml ecet
- só ízlés szerint

Kövess minket a Facebookon is!