megtekintve: 12 608 alkalommal
elkészítve: 299 alkalommal megfőztem én is
1. A tésztához a lisztet, vajat/margarint, porcukrot elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját hozzáadva sima tésztává gyúrjuk. A cipót fóliába csomagolva 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.
2. A piteforma alját kibéleljük a sütőpapírral, majd a tésztát lisztezett munkalapon akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjuk bélelni vele a formát úgy, hogy az oldalára is kerüljön a tésztából. Sütőpapírral borítjuk a linzerlap tetejét is, és rizst vagy babot öntünk bele súlyként a forma feléig, ez a vakon sütés, azért kell, hogy ne hólyagosodjon fel a tészta.
3. 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt elősütjük, majd eltávolítjuk róla a nehezéket.
4. A töltelékhez az almát 1,5 dl vízzel és a kristálycukorral felforraljuk, majd besűrítjük a maradék 1 dl hideg vízben elkevert keményítővel. Kihűtjük. Az elősütött pitét megkenjük vékonyan a baracklekvárral, majd egyenletesen elterítjük benne az almatölteléket.
5. A tojáshabhoz kemény habbá verjük a tojásfehérjét a kristálycukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a porcukrot. Sima csöves nyomózsákba kanalazzuk a masszát és csepp formákkal díszítjük a pite tetejét, 160°C-ra előmelegített sütőben 5-7 perc alatt barnulásig sütjük.
sütési idő: 20 min
hőfok: 170 °C
Kalória: 3640 kcal/egész pite
Egy kb. 30 cm átmérőjű pitéhez:
A tésztához:
20 dkg liszt + a nyújtáshoz
12 dkg vaj/margarin
6 dkg porcukor
1 tojássárgája
A töltelékhez:
50 dkg alma, hámozva, reszelve
2,5 dl víz
15 dkg kristálycukor
4 dkg étkezési keményítő
2 evőkanál baracklekvár
A tojáshabhoz:
3 tojásfehérje
9 dkg kristálycukor
9 dkg porcukor