

megtekintve: 11 816 alkalommal
elkészítve: 338 alkalommal megfőztem én is
1. A kefírt a porcukorral meglangyosítjuk,majd belemorzsoljuk az élesztőt,és néhány percig kelesztjük.
2. A lisztet,csipet sót,tojássárgáját,szoba hőmérsékletű vajat és a megkelt élesztőt összekeverjük,és jól kidolgozzuk. 30 percig meleg helyen kelesztjük.
3. Amíg a tészta kel a szilvát kimagozzuk,a diót durvára törjük és összekeverjük a töltelék hozzávalóit (porcukor,fahéj,dió)
4. Ha megkelt a tésztánk kivajazott,lisztezett tepsibe tesszük,majd szép sorban elrendezzük rajta a szilvákat.
5. Előmelegített sütőbe rakjuk,majd 10 perc elteltével kivesszük és rászórjuk a dió,porcukor,fahéj keveréket,és visszarakjuk a sütőbe.
6. Amíg sül a tészta a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük,majd hozzáadjuk a tejfölt,citromhéjat,fahéjat,zsemlemorzsát,durvára tört diót.Végül a keményre vert 7 tojásfehérjét is óvatosan hozzákeverjük a masszához.
7.Mikor már majdnem megsült a tésztánk ráöntjük a masszát és kb.még 10 percig sütjük.Vigyázzunk ne égessük el a tetejét.
Ha megsült, résnyire nyitott ajtónál még 10 percig pihentessük,hogy ne essen össze.
sütési idő: 40 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: légkeverés
Én a kelt tésztákat mindig úgy sütöm,hogy egy kisebb edénybe vizet rakok a sütőbe,igy magasabb könnyebb lesz a tészta.
A szilvákat egymás mellé szép sorba raktam,egyiket a magházzal le a másikat magházzal felfelé.
Tészta:
30 dkg liszt
13 dkg vaj
2 db tojássárgája
5 dkg porcukor
1,5 dl kefír
2 dkg élesztő
1 csipet só
Töltelék:
60 dkg szilva (magozott)
10 dkg porcukor
1 kávéskanál fahéj (púpozott)
10 dkg dió (durvára törve)
Teteje:
5 db tojássárgája
10 dkg porcukor
5 ek tejföl
5 dkg zsemlemorzsa
1 citrom reszelt héja
5 dkg dió (durvára törve)
1 kávéskanál fahéj
7 db tojásfehérje