

megtekintve: 9 751 alkalommal
elkészítve: 266 alkalommal megfőztem én is

A tejbe belerakjuk a cukrot, meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ha felfutott, akkor hozzáadjuk a lisztet, a tojások sárgáját, a rumot, a csipet sót, és elkezdjük összeállítani a tésztát, ha összeállt a tészta, akkor apránként hozzá adagoljuk a vajat, és jól kiverjük a tésztát.
Ha elválik a táltól és a kezünktől, akkor a tetejét megszórjuk liszttel. Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 30 percig kelesztjük. Ha megkelt a tészta újra összegyúrjuk, kicsit pihentetjük, majd 1 cm vastagra ki nyújtjuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat.
Újra letakarjuk és 20 percig ismét kelesztjük, majd közepesen forró olajban egyik felét fedő alatt kisütjük. Így lesz szalagos a fánk. Papírtörlőre szedjük, majd megtöltjük barack és szilva lekvárral, megszórjuk porcukorral és csoki öntettel díszítjük:
sütési idő: 15 min
hőfok: 180 °C
A fánk akkor lesz szalagos ha az egyik oldalát fedő alatt sütjük.
30 dkg liszt
2 dl tej
1 marék cukor
csipet só
2,5 dkg élesztő
5 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 teáskanál rum
a sütéshez:
3 dl olaj
valamint:
1 evőkanál porcukor
10 dkg dzsem (tetszés szerint)
csoki öntet