Torta háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Sült alma diós töltelékkel recept

A recept értékelése: 5,0 pont
  • 60 min
  • könnyû
  • közepesen olcsó

megtekintve: 186 alkalommal

elkészítve: 2 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Kard Éva

Szavazok

Havi receptverseny

Ez a recept részt vesz a havi receptbeküldő versenyben. Szavazz rá ha tetszik





További receptek...

Elkészítése

Az almákat hámozzuk meg, majd a magházukat vájjuk ki úgy, hogy nagyobb hely legyen a tölteléknek. Ezután citromlével alaposan csepegtessük meg, hogy ne barnuljon meg a húsa.

A darált diót keverjük össze a mézzel (v. cukorral), a mazsolával, reszelt citromhéjjal, a visszamaradt citromlével, és annyi borral, hogy egy közepes állagú massza legyen.
Ezután kisebb lángon, állandó keverés mellett 2-3 percig főzzük, hogy az ízesített dió kicsit meg karamellizálódjon, majd hűtsük langyosra.

Az almákat töltsük meg a langyosra hűlt diós töltelékkel, majd a kivájt darabokból helyezzünk pár darabkát a tetejét.

Egy sütőformába öntsünk kb. 1 dl bort, majd helyezzük egymásmellé a megtöltött almákat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk egy kicsit hűlni tálalás előtt.

sütési idő: 30 min
hőfok: 160 °C
sütési mód: légkeverés

Személyes jó tanács

Tálalás előtt helyezzük a még meleg almát egy tányérra, és ízlés szerint kanalazzunk rá vanília fagyit, majd úgy kínáljuk. Én pl. sokszor kínálom sült húsok mellé is, mert szeretjük a sós és édes ízeket együtt.

Hozzávalók

4 db édes alma
10 dkg darált dió
5 dkg mazsola
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek méz (v. cukor)
1 mk fahéj
1 dl édes fehérbor
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve

Kövess minket a Facebookon is!