megtekintve: 11 257 alkalommal
elkészítve: 244 alkalommal megfőztem én is
A lisztet keverjük össze a késhegynyi szalalkáléval, majd adjuk hozzá a vajat, és morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
Ezután lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd a papírral együtt, tegyük bele a tepsibe a tésztát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 10-12 perc alatt világos színűre a tésztát. Ezután vegyük ki a sütőből, és a tepsiben hagyjuk kihűlni.
A kristálycukrot, a vajat, és a sűrített tejet tegyük bele egy edénybe, és állandó keverés mellett 15 perc alatt, karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről. (ezalatt az idő alatt, szépen besűrűsödik)
Ezután a forró karamellhez adjuk hozzá a sózott mogyorót, majd keverjük alaposan össze.
A tepsiben lévő, kihűtött tészta tetejére öntsük rá a karamelles-mogyorót, majd egy spatulával simítsuk el egyenletesen. Ezután hűtsük ki teljesen, hogy a karamell megdermedjen. (mire kihűl a karamell, keményebb állagú lesz)
A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd vízgőz fölött olvasszuk fel.
Ezután öntsük rá a karamellrétegre, és egy spatula segítségével egyenletesen simítsuk el. Ezután tegyük hideg helyre, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.
sütési idő: 10 min
hőfok: 170 °C
sütési mód: légkeverés
Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk.
Tészta hozzávalói 18 x 27 cm-es tepsihez:
10 dkg liszt
4 dkg porcukor
3 dkg vaj
1 db tojás (kicsi)
késhegynyi szalalkálé
Karamellás-mogyorós krém hozzávalói:
7 dkg kristálycukor
4 dkg vaj
2 tubus sűrített tej (2 x170 g-os)
18 dkg sózott mogyoró
Csokoládés réteghez:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (v. tortabevonó)