megtekintve: 11 791 alkalommal
elkészítve: 226 alkalommal megfőztem én is
1. A tejet 1 teáskanál cukorral meglangyosítunk,majd beletesszük az élesztőt.10 percig pihentetjük.
2. Amíg az élesztőnk pihen egy tálba beletesszük a szoba hőmérsékletű vajat,csipet sót,a két tojássárgáját,a porcukrot,vaníliás cukrot és a lisztet.Ha felfutott az élesztőnk azt is hozzárakjuk,és jó alaposan kidolgozzuk.Meleg helyen 20 percig kelesztjük.
3. Lisztezett deszkára borítjuk és 2-3 mm vastagra nyújtjuk. 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval köröket szaggatunk.(ebből a mennyiségből nekem 30 db.kőr lett). Hármat egymásra helyezünk elcsúsztatással,tehát ne fedjék teljesen egymást,majd feltekerjük.Középen éles késsel kettévágjuk,így 2 rózsánk lesz.
4. Egy 18 cm. átmérőjű tortaformát kivajazunk és a kis rózsákat szépen elrendezzük benne.Az egyenes rész legyen a tortaforma aljánál.(20 kis rózsánk van ebből a mennyiségből).45 percig meleg helyen kelesztjük.
5. Előmelegített sütőbe rakjuk,előtte tojásfehérjével vékonyan lekenjük a tetejét. 180 C fokon 20-25 percig sütjük. Tálaláskor porcukrot szórunk a tetejére.
sütési idő: 25 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: légkeverés
35 dkg finomliszt
5 g instant élesztő
8 dkg vaj
2 db tojássárgája
1.4 dl tej
3 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor (Bourbon)
1 csipet só